Реклама / Ads
32| 10436 |19.08.2014 ГЛАСЪТ

Аман от медийни и прокурорски лъжи за европейски заповеди

.
А някога бяха свежи манипулатори на конци...
След като стана ясно, че представители на Оманския фонд предлагат сериозни мерки за оздравяване на Корпоративна търговска банка, някои вестници толкова се развълнуваха, че го удариха на чиста милиционерщина. Първо, това най-много умеят и второ - усетиха, че ще трябва да връщат милиони, които са взели и похарчили кой знае за какво.
 

И като нямат на разположение нещо, което поне отчасти да е свързано с истината, пуснаха вентилатора за европейското издирване на Цветан Василев. Този път в Сърбия. Уау! Същински клонинги на инспектор Дюдю. Или на овцата Доли - все тая. Дописките за тази "новина" биха дори онази фраза за преувеличената смърт на Марк Твен, превърнала се в етикет за вестникарската лъжа.

Но да караме поред. На всички вече е ясно, че европейска заповед за задържане на мажоритарния собственик на КТБ няма. Колкото й да им се иска и да пускат фалшиви съобщения тези вестници - такава просто няма. И доказателството е много просто. Пак те писаха, че Интерпол ще лови Василев във Виена. Австрия е член на ЕС и ако имаше нещо такова, цялата процедура щеше да се изпълни за около час чиновническо време.

 

Василев дори не е призован и в самата България. Нито той, нито неговите адвокати са получили уведомление, че е призован и за какво. Да твърдиш обратното и да лъжеш читателите си, че от Интерпол или Европол са "коментирали" някаква заповед, е чисто и просто подигравка и манипулация. 100% неистина е и твърдението на "24 часа", че българските власти са поискали съдействие от Интерпол за залавянето му". Няма такова нещо и няма как да има по много прости причини, за които ще стане дума. В такива случаи е ясно, че лъжат или източниците на информация, или медията сама си е съчинила "дописката-бомба" или и двете. Това със сигурност обслужва нечии интереси, но това със сигурност не са тези на читателите. Все по-малкото читатели.

По-нататък в грандиозната "новина" се повтарят едни и същи неща около повдигнатото обвинение срещу Василев, както и географски и административни подробности за някои съседни държави. И това се прави, защото въпросните собственици на медии са решени на всяка цена да удрят по КТБ и Василев "до победата". Така са обещали на някой нов чорбаджия, който им обещава, че "онзи" дълг ще бъде заметен под чергата. Няма такъв филм и това ще стане ясно много скоро.

 

За какво всъщност става дума. От известно време се пуска димка в публичното пространство, за евентуално задържане на Цветан Василев за 72 часа. Поредната манипулация на прокурори, замесени в "аферата Пеевски". Всеки средно интелигентен човек би трябвало да знае, че подобни намерения никога не се афишират, дори да съществуват, защото това е нарушение на следствената тайна. Противоречи и на улесняването на разследването, каквото уж се води. Всъщност държавното обвинение предупреждава Василев да не се прибира в България. Не го искат тук, защото ще говори и досегашните обвинения и закани ще отидат в "кръглата папка" с лъжите.

 

Действията на храбрите прокурори и неподкупени следователи обаче не спират дотук. Преди дни в един, известен с любовта си към Пеевски (която никога не признава) сайт, се появи документ. "Скандален", както те го наричат. На някакъв лист са изписани някакви изречения, свързани с Бареков. Бележката била подписана от Цветан Василев. ОК. Няма да коментирам дали става дума за фалшификат или за автентичен документ - не е моя работа. Кучето е заровено другаде. За да се появи такъв документ в която й да е медия, някой трябва да й го предостави. Вариантите са три. Първият: лицето, което доброволно е предоставило на прокуратурата или следствието въпросния протокол го дало и на медията. Само че това лице няма право на това и подлежи на законова санкция.

 

Вторият: дал го е следовател Христо Панев, защото той има достъп до документа.

Третият: дал го е прокурор Иван Гешев, който също е в час по случая.

 

И трите варианта са достатъчно скандални, за да се привика спешно от отпуск Висшият съдебен съвет, за да се заеме с драстичното нарушаване на следствена тайна. Това обаче няма да стане, защото всички знаят кой командва ВСС.

 

Има и четвърти, дежурен вариант: хартиеният лист да е намерен в пощенската кутия на въпросната медия. Това ще да е. Защото и вие, драги читатели, както и аз, никога няма да повярвам, че доблестни магистрати като Гешев и Панев са способни на такова нещо. Ъбсурд...

 

Врели и кипели в подобни казуси юристи, на които не им е до шега с драстичните погазвания на закона, са категорични, че подобно поведение узаконява безконтролното омаскаряване на хора чрез определени медии, без да е ясно дали въобще имат вина. За принципа "невинен до доказване на противното" няма какво да говорим, той у нас е непопулярен. Вместо да възпират, магистрати участват дейно в манипулиране и подвеждане на общественото мнение.

 

Тук се налага да припомним още, че прокуратурата е длъжна да събира доказателства и в полза на обвиняемия. Така е по закон.

 

Ще се върна за малко (този път) към прокурора Иван Гешев. Това е същият обвинител, който участва в първото в историята дуетно интервю, заедно със следователя Иван Иванов. Преди това той бе заточен за известно време в Перник, откъдето, казват негови колеги, го върнали, за да се докаже пред началството - разбирай Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Та този Гешев по абсолютна случайност е наблюдаващ прокурор на разследването по повод заплахите за убийство срещу Делян Пеевски (помним катастрофалния завършек на обвинениято, заради който Цацаров се извинява публично) и на разследването за заплахите срещу Цветан Василев. Да се смее ли човек, да плаче ли... Наблюдава и дърпа конците едновременно на две разследвания, които са диаметрално противоположни едно спрямо друго. Още едно доказателство за името Абсурдистан...

 

И ако си мислите, че главният прокурор или ВСС не виждат какви безобразия и изнасилвания на закона се вършат пред очите на всички - не се лъжете. Наистина не виждат, защото толкова са свикнали с подобна практика, че тя не ги впечатлява. Или са заети с броене. А може и да са зависими от някой. Не са много вариантите - сами си изберете.

 

И накрая още нещо. Цветан Василев е отправял искане до съответните институции и инстанции, да му бъде предоставена защита. Това е станало още преди месеци. До ден днешен няма отговор. Защита той е поискал, за да се гарантира неговата безопасност и тази на семейството му. Тя му е нужна, за да има възможност да се защити, както повеляват българските и европейските закони за всички, които са обвинявани в извършване на нещо, което не е доказано. Освен това заплахите срещу него не са елиминирани, въпреки твърденията на прокуратурата. Да не забравяме, че Гешев е този, който постанови да се спре разследването за заплахите идващи от Пеевски...

 

Това е положението. Малко е заплетено на пръв поглед, но всъщност е много, много мръсно. В подобна гнусотия може да бъде забъркан всеки, който се окаже на пътя на интересите на мафията в политиката, магистратурата и бизнеса.

 

В момента по един от телевизионните канали се излъчва вторият сезон на филма "Мостът". Той бе обявен за сериал на 2013 г. от най-авторитетните институции в кинопроизвоството. Действието се развива в Мексико, в район, потънал в полицейска и магистратска корупция. Режат се уши, изнасилват се ученички, изнасят се проститутки, кокаин и каквото още се сетите. Но и там има прокурори, ченгета и журналисти, които дават отпор на тоталния страх, подкупност и предателства. Някои от тях ги пребиват и убиват, но ги има. А тук?

 

Действията на някои медии, прокурори, милиционери и политици отдавна напомнят един стар виц за Сталин.

 

Убили другаря Киров. Вестта се разнесла докато Сталин провеждал дружеска среща с работници. "Кого са убили, кого са убили...", питали трудещите се. Сталин се обърнал към Берия и му наредил нервно той да обясни какво се е случило. Берия се изправил пред множеството и заявил кратко:

- Когото е трябвало, този са и убили.

Анадънму?

 

Огнян Стефанов


П.П. Изданията, които херойски защитават ТКЗС-то "Пеевски - прокуратура - следствие - ДАНС - МВР" ще отвърнат на това мое писание най-вероятно с поредното публикуване на "разкритието", че Цветан Василев е финансирал Фрог нюз с 324 хил. лв. На тези медии и техните собственици не дължа никакъв отговор, но ще дам такъв за читателите на сайта, които са тройно повече от тиража на трите т.нар. "национални всекидневници". Василев действително е съдействал за подобна сума, но не на Фрог нюз, а на в. "Торнадо", който излизаше преди няколко години. Парите покриха част от задълженията към печатницата. В. "Торнадо" не издържа на конкуренцията, или на изискванията на читателите, възможно е и да съм си направил криви сметки. Опитите да бъде спасено изданието не сполучиха и то бе обявено в несъстоятелност (фалит, банкрут). Процедурата оттам насетне е ясна. Но това се отнася за "Торнадо" и фирмата, която го издаваше. Фрог нюз няма нищо общо с това. Малка подробност е, че финансирах в. "Торнадо" с кредит, срещу който заложих жилището си. Сега изплащам този мой заем.


Не се срамувам, че познавам Цветан Василев, нито от това, че ми е помогнал в труден момент. Благодарен съм му и го уважавам за качествата, които притежава.


Могат ли да кажат въпросните моралисти в журналистиката и печата същото за своя гуру Пеевски? Та дори упорито отричат да имат нещо общо с него, сякаш това е нещо обидно и престъпно. Но тайно се обичат. Да си се радват - може да е някакъв нов вид любов, неоткрита от Фройд и фон Мазох...

Да са живи и здрави да преживеят развръзката на мръсната тъпня, в която участват. Ще е много интересно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 176| 18110 |22.05.2014 Аман от освободители! . 52| 13970 |15.03.2011 Йос-ко сан и добрите медийни новини . 20| 15321 |02.08.2010 В медийния гьол – акули и копърка . 52| 8244 |27.08.2008 За бълбукането в медийните клоаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads