Реклама / Ads
2| 5287 |19.08.2014 НОВИНИ

Софийска компания купи на безценица апетитен терен край Карадере

.
Появи се нов играч с нов проект за застрояването на Карадере. Британски инвестиционен фонд продаде на софийска компания внушителен терен в местността край Бяла.
 

 

Атрактивният терен от 165,5 декара над плажа на Карадере са продадени за 1,66 млн. лв. Това означава, че квадратен метър на първа линия струва едва 10 лв. Земята купува компания-собственик на жилищен комплекс и хотел в София. Идеята е вместо караваните и стотиците палатки на Карадере да има законен и „луксозен" къмпинг.

В разгара на лятото стотици семейства са напълнили плажа с палатки, въпреки или заради липсата на удобства - няма ток, вода, тоалетни, нито обхват на телефоните. Природата обаче е девствена, а морето - на една крачка.

 

Хората с палатките не искат лукс и бетон. „Това се е запазило, все още дивотията. Категорично няма нужда от луксозен къмпинг. Така ни харесва”, твърди пред bTV Георги, който е един от къмпингуващите.

 

Сред защитниците на дивото Карадере е и семейството на цигуларя Васко Василев. „Това е едно райско място, което защо трябва да се залее с бетон, има толкова други места, които могат да се построят, нека да оставим едно нещо, което е на природата”, призова майката на талантливия българин Красимира Василева.

 

Природозащитници вече са внесли възражения бургаската екоинспекция. „Защото се представя документация за едно изцяло голямо вилно селище, тип „Дюни” или „Елени”, в което ще има вили, ресторанти, магазини, улици”, обясни Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере".

 

От Община Бяла са лаконични: знаят за новия инвеститор, процедурите вървят, още няма искане за строително разрешение.

 

Бъдещият комплекс попада в екомрежата НАТУРА 2000, така че е нужна Оценка за въздействие върху околната среда. Екооценка очаква и другият голям инвеститор – „Мадара Юръп”. Проектът за голямо ваканционно селище предизвика масови протести през пролетта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6528 |01.08.2014 Шефът на „Сигма“ взимал подкупи от сводници . 2| 4575 |25.07.2014 Въоръжен и маскиран ограби софийска бензиностанция . 46| 5519 |14.07.2014 Кадиев изригна във Фейсбук: Искров и компания не заслужават и лев. Вън от БНБ! . 5| 5356 |07.07.2014 Атакуват избора за шеф на Софийска градска прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads