Реклама / Ads
25| 9507 |21.08.2014 НОВИНИ

Махат шефа на военното разузнаване заради досиета

.
Служебният министър Велизар Шаламанов е решил да смени шефа на военното разузнаване. Мотивите засега са неизвестни.Веселин Иванов бе назначен от Аню Ангелов и е първият цивилен шеф на служба "Военна информация".
 

Предполага се, че причината за смяната са досиетата. Иванов отказа да разкрие архивите на чужди граждани - сътрудници и агенти на наши служби. Не е спазен и срокът за предоставне в комисията по досиетата на всички материали по разкриване на отечествените сътрудници на това разузнаване.

Според експерти, причина за отстраняването на Иванов е и това, че той е служил във военното ни разузнаване у нас и в чужбина повече от двадесет години до 1989 г.

В различни рубрики на Фрог нюз политологът Антон Тодоров е анализирал дейността на военното разузнаване и на базата на документи е показвал що за структура е то.

Военното разузнаване е нелегална структура. “С тези документи в момента съм бръкнал в торбата със змиите”, казва пред сайта Антон Тодоров и предлага “тази опасна и вредна структура да бъде разформирована”. По информация, получена след запитване до Министерство на отбраната, 44% от служителите в тази структура са принадлежали към службите на комунистическия режим, твърди той.

Директорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов е бил офицер в бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА. Той разкрива документи от архива на военното разузнаване, които показват, че Веселин Иванов е бил офицер от някогашното Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА. „Това означава, че той също е от старата колода кадри”, обяснява политологът. Той показва и документ, в който името на Веселин Иванов присъства в писмо на РУ-ГЩ от 1983 г. до члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев, съдържащо списък с имена на служители на военното разузнаване за получаване на софийско жителство „по съображения, изложени устно”.

С нежеланието си да изпълнят закона за досиетата на практика те не защитават националните интереси, както се твърди, а бранят бивши и настоящи разузнавачи, които като тях са свързани с ДС или подведомственото на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР (ГРУ) военно разузнаване по време на комунистическия режим, убеден е политологът.Тази принадлежност към тоталитарните служби на БКП до голяма степен сваля маските и прави прозрачни мотивите за саботирането на закона за досиетата от страна на настоящите ръководители на НРС и СВИ, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4928 |20.08.2014 Уволниха шефа на агенцията по рибарството . 4| 5723 |13.08.2014 Георги Костов маха шефа на Агенцията по горите . 10| 5193 |07.08.2014 Брадва за шефа на "Пътна инфраструктура", връща се старият . 5| 5461 |07.08.2014 Пуснаха шефа на „Сигма” под домашен арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads