Реклама / Ads
26| 7217 |21.08.2014 НОВИНИ

Раданова уволни Управителния съвет на "Академика"

.
Никой от тях не успял да обясни как така само за ремонта му са необходими 40.8 млн. лева
 
Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011" заради скандала с ремонта на Зимния дворец. "Решението ми е да освободя Управителния съвет на "Академика 2011", защото считам, че не мога да продължа работа с тях", обяви Раданова днес.

Новият директор на "Академика 2011" е Борис Тодоров. Той управляваше дружеството от създаването му през октомври 2011 г., а преди това беше директор на "Академика спорт".

Раданова свика специална пресконференция, за да обяви решението си. На нея тя обяви още, че ще даде скандалната поръчка на Агенцията за държавна финансова инспекция и ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров.

Скандалът избухна, след като се разбра, че на 18 август "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на поръчката на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и  и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982.70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец".

За силно завишена цена говори и сравнение между намеренията за ремонт на Двореца и започналия строеж на напълно нова, ултрамодерна зала в далеч надхвърлящата българските стандарти и цени Великобритания. През април 2014 г. в град Кардиф започна строеж на ултрамодерна сграда с капацитет 3000 души (с 500 повече от местата в Двореца). Ice Arena Wels ще бъде съоръжение от световна класа може да побере дори събития от олимпийски ранг. В същото време цената за строежа й, а не за ремонт, е 16 милиона паунда.


Ice Arena Wels в Кардиф.

Обществената поръчка за Зимния дворец е пусната по времето на спортния министър Мариана Георгиева, близка до лидера на ДПС Лютви Местан. В обявлението за поръчката, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 16 април 2014 г. е записана прогнозна цена 40 833 333 лева.

    "Тримата членове на Съвета на директорите на дружеството "Академика 2011" не успяха да обяснят как е формирана цената 40 милиона и 800 хиляди. Това означава, че е било произволно избрано. Никой не е в състояние да обясни как се появява тази цифра", заяви външният експерт Милена Гайдарска.

Според нея проблемите започват още с първоначално зададените ценови параметри. Гайдарска е категорична, че те не са пазарно ориентирани, а произволни.

Гайдарска е категорична, че Министерството на младежта и спорта трябва да прекрати процедурата поради допуснати съществени усложнения и неточности, доказани при одита. Ръководството на "Академика 2011" е било информирано за проблемите и от него са били изискани документи, свързани с проверката.

Въпреки всичко това обаче на сайта на "Академика 2011" на 18 август е публикувано решението за възлагане на поръчката, без ММС да е информирано за това.

"Наложително беше да се изчака определен период от време, преди дружеството да предприеме каквито и да било действия. За съжаление обаче, без Министерството да бъде алармирано, се появи съобщение в сайта на дружеството, че е ясно кой ще бъде изпълнител на проекта. Това не може да се случва, преди от „Академика 2011" да бъдат запознати с резултатите от одита", обяви Гайдарска.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5263 |20.08.2014 Прецакали министър Раданова за Зимния дворец . 5| 4946 |20.08.2014 Уволниха шефа на агенцията по рибарството . 9| 6979 |10.07.2014 Мирослав Николов: Уволни ни нелегитимно заседание, ще обжалваме . 7| 7526 |29.05.2014 Венелин Петков уволни кореспондентката в Рим заради премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads