Реклама / Ads
7| 7666 |21.08.2014 НОВИНИ

Чарли Шийн: Заливането с ледена вода е малоумие!

.
Шийн отново е оригинален
Актьорът Чарли Шийн обяви заливането с ледена вода, станало хит през последните седмици, за малоумие. Той заяви, че е добре да се помага на хората в нужда, но не и по този начин. Шийн се включи в инициятивата на фондация ALS, но се заля с... банкноти.
 
Заливаш се с кофа ледена вода и ставаш известен. Това е последният писък на пиарите, които измислиха перфектен начин да напомнят за своите клиенти в "мъртвия" откъм реклама и изяви отпускарски сезон. Освен това съчетаха рекламата с благотворителна цел, което все пак оправдава усилията им.

От Стивън Спилбърг до Джъстин Бийбър или Бил Гейтс - десетки знаменитости приеха предизвикателството с кофата ледена вода.

Благодарение на мрежата поливането с кофа ледена вода, последвано от призив за дарение в подкрепа на благотворителна организация, придоби световна известност. От края на юли десетки хиляди души, известни или неизвестни, се включиха в тази закачка, призовавайки други да ги последват, срещу дарение от 100 долара.

"Предизвикателството с кофата ледена вода" има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза, позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Много звезди от американския шоубизнес приеха предизвикателството. Списъкът е впечатляващ - Стивън Спилбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др. Както и голям брой политици, спортисти, бизнесмени, между които шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг и основателят на Майкрософт Бил Гейтс.

Не закъсняха и нашите звезди с кофа в ръка. Заля се Тити Папазов. След водния душ той предизвика същото да направят Иван Искров, шеф на БНБ, евродепутатът Николай Бареков и ексфинансовият министър Петър Чобанов. С това си действие Папазов се присъедини към кампанията, която популяризира борбата с неврологичните заболявания и по специално болестта на Лу Геринг.

Бившият външен министър от кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси отиде още по-далеч и преди да се залее призова папата да се подложи на ледената процедура. Не е ясно доколко такъв жест е уместен като се има предвид, че евреите изповядват юдеизма и светото им писание е Талмудът, а не библията, но това е друг въпрос.

Заля се и Максим Бехар, известен ПР. Той призова певицата Рут Колева, еврокомисаря Кристалина Георгиева и банкера Левон Хампарцумян да сторят същото. Журналистът предложи даренията да отиват за пострадалите от наводненията в Мизия и беше подкрепен от Българския червен кръст.

Доста преди това Григор Димитров се включи в кампанията. Последва го Митко Бербатов.

На пръв поглед идеята е много симпатична. Такива се появяват периодично и в повечето случаи родината им е САЩ. Да запалим свещ, за да спестим ток и да покажем, че мразим ядрената енергетика, например. Такъв призив имаше преди 3-4 години, припомня психиатърът д-р Иван Дончев. Според него обаче, тези форми за предизвикване на масовост, са насочени към механично повтаряне, а не към осмисляне и разбиране на проблема. В случая българите, които знаят за амиотрофичната латерална склероза, позната като болестта на Шарко, и не са лекари, се броят на пръсти. Да се включиш в нещо, за което чуваш за първи път и не знаеш какво е, е доста симптоматично, смята специалистът.

В медицината отдавна е известен "синдром на имитатора". Някои автори го интерпретират като "поведение на овцата", която се води по водача на стадото, пастира или дори кучето-пазач.

При хората имитацията е свързана най-често с модата. Ако Дейвид Бекъм си остриже половината коса, това правят хиляди негови фенове, без дори да се замислят колко глупаво изглеждат. Всяко действие на човека трябва да е осъзнато. Тогава то има стойност, категорични са медиците. Ако искаш да помогнеш - направи го без много шум, е коментарът на рокаджиите от Ей Си/Ди Си.

Студената вода по принцип е полезна за тялото. Има определени процедури, които се препоръчват за здраве и добро настроение, дори за дълголетие.  

В същото време заливането с ледена вода е на 8-о място сред Топ 30 на видовете насилствена смърт. Преди него е декапитацията (обезглавяване), а след - пребиването с камъни. Сваряваенто във вряща вода е на последното 30-о място сред методите за изпълнение на смъртни присъди в човешката история.

Ледената вода при срещата с човешкото тяло предизвиква реверсивен торморектален криптоанализ. Той изважда човек от равновесие и за известно време той не знае на кой свят е. Есесовците са прилагали метода при разпити на пленници. Доста успешно.

Лекари предупреждават също, че при заливане с ледена вода сърцето изведнъж може да спре. Това отваря широко вратата за инсулт или инфаркт.

В същото време разликата в тевпературите на тялото и водата предизвиква невероятен стрес. Не е ясно той какво ще отключи и кога. Бъбреците същ са подложени на супер атака при рязката смяна на температурата и да се стигне до дистрофия. В опасност са още черния дроб и далака.

По свой оригинален начин "откликна" на идеята на фондация ALS актьорът Чарли Шийн. Звездата от "Двама мъже и половина" отхвърли заливането с вода като малоумно и се посипа с банкноти. След това заяви, че това ще помогне много повече на нуждаещите се, отколкото да се правиш на идиот и ледена шушулка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5375 |21.08.2014 Пребиха жестоко пловдивски бизнесмен . 19| 9694 |22.08.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Прокуратурата слугува на МВР . 3| 4835 |21.08.2014 Отказаха се да закриват поделението във Враца . 9| 5154 |21.08.2014 Вижте партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads