Реклама / Ads
7| 5460 |21.08.2014 НОВИНИ

Чакъра се самоубил с ръчна граната

.
Тодор-Димов Чакъра се е самоубил с ръчна граната. Халката й е била намерена върху пръста му. Това са изводите на вонна прокуратура по случая.
 

На 32 страници и въз основа на разпита на 220 свидетели, включително и на 30-мата командоси, участвали в акцията, както и на серия от експертизи, прокурорът е обосновал защо няма виновни за смъртта на Димов, пише „Труд“. Постановлението, с което слага край на делото, е от 25 юни, но стана известно тази седмица, а прокуратурата го публикува едва вчера.

В него военният обвинител, чието име е заличено в огласения акт, е разказал подробно как е протекла операцията по задържането на Чакъра. Става ясно, че отначало само трима полицаи от Харманли са отишли да го търсят във вилата му в местността Сухата чешма. Чакъра открил огън по тях и извикал: "Ще ви избия всичките". Полицаите се спасили благодарение на майката на Димов и извикали подкрепление. На помощ се притекли всички униформени от Харманли и Свиленград.

Часове наред Чакъра отказвал да се предаде и стрелял по полицаите и затова било взето решение да бъдат извикани баретите. Заповедта за изпращането им е подписана от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. На място пристигнал и главният секретар на МВР тогава Бойко Борисов. Прокурорът е установил, че са правени безуспешни опити психолози да преговарят с Чакъра, при които са помагали сестрата и синът на Димов.

След това вилата е обстрелвана с димни гранати и са пробити стени, защото имало информация, че на вратите и прозорците са поставени взривове. След цял ден безуспешни атаки Борисов взел решение сградата да бъде обстрелвана с гранатомет (РПГ-7), за да се обезвредят евентуално заложените взривове. "Произведените изстрели не са били хаотични, а в приземната част на къщата и са попаднали в мазето. Целта е била да се разтресе сградата и да се обезопаси от евентуално поставени взривни капани. Стрелбата била контролирана чрез наблюдение с термовизьор и прибори за нощно виждане", пише прокурорът. Според постановлението стрелбата с гранатомет е станала в 3,20 ч през нощта. Полицаите влезли във вилата едва на сутринта и намерили овъгленото и разкъсано тяло на Чакъра. То било на горния етаж, докъдето стигнали със стълба на пожарна кола.

 

Не може да се направи категоричен извод за причината за настъпване на смъртта, гласи заключението на съдебните лекари след ексхумацията на тялото на Чакъра. Все пак прокурорът заявява, че на базата на всички данни може да се заключи, че причината за смъртта на Димов е "взрив от близко разстояние (на не повече от 52 см), довел до разчленяване на тялото в областта на кръста, разкъсване на коремната кухина вляво и откъсване на част от лявата ръка". Обвинителят твърди, че взривът е от ръчна граната, която може да е димна граната "УГЛ-200" (каквито са имали командосите), или отбранителна граната тип "РГО-78" (с каквито не са разполагали силите на реда). След това обаче е записал, че в тялото са намерени осколки от "РГО-78".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5058 |19.08.2014 Прекратиха разследването за Чакъра, нямало престъпление . 5| 6094 |26.05.2014 Валя се самоубила заради несподелена любов . 11| 6797 |22.04.2014 Криминалисти: 24-годишната Валя от Бургас вероятно се е самоубила . 7| 6209 |17.04.2014 Нова загадка: Валя се самоубила? Тяло обаче няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads