Реклама / Ads
3| 4551 |22.08.2014 НОВИНИ

Държавата ще купува наши плодове заради руското ембарго

.
Държавата е готова да предприеме мерки в защита на българските фермери, засегнати от руското ембарго. Държавата ще започне при необходимост да изкупува продукцията на българските производители, но в случай че цените на тази продукция драстично паднат.
 

"Далеч сме от кризата", успокои пред Нова телевизия земеделският министър Васил Грудев. Засиленият внос от Европа заради руското ембарго, обаче, свали цените у нас, с 10 на сто, само за седмица.


Миналата година в края на август само един на всеки сто домата, които сме изяли, е бил отгледан в чужбина, а 99 - тук, в България. Сега вносът и местното производство са почти поравно.


„От една седмица започна реално да се появява този проблем. Започна усилен внос на такива продукти като най-ударно, това се усеща при доматите”, обяснява Едуард Стойчев от Комисията по стоковите борси и тържищата.


Проблемът добива конкретни очертания на една от най-големите борси в столицата – тази в Слатина.


„Доматът го внасяме от Полша. Имат оранжерии хората, по това време берат домати. Ние нямаме оранжерии и не берем домати”, допълва Едуард Стойчев. В резултат на това цените започват да падат.


„При всички положения, това е добре за потребителите, защото засиленият внос  дава по-голям избор”, казва Десислава Николова от Институтът за пазарна икономика.


В същото време - купуваме евтино, спестяваме повече, оттам - можем да си позволим повече. Пасивите обаче остават за производителите.  Вносът удря там, където има някакъв проблем с реколтата. Тази година се оказва лоша за българските домати.


Уязвими има и сред плодовете - от всеки сто продадени дини на пазара, 40 са вносни, 60 са произведени у нас. Миналата година по това време, вносните дини са били едва 10 на сто.
„Около 7 цента за килограм струват дините в Гърция, което е буквално на безценица”, допълва Десислава Николова.


Подобна е тенденцията и при прасковите. В същото време, въпреки спада от последните дни, цените на доматите все пак остават с 35% по-високи , в сравнение с 2013-та.


Спешно се търсят 85 милиона за земеделие. Министър Грудев, поиска поиска актуализация на бюджета на ведомството. Парите ще бъдат изплатени на животновъдите за вече поети към тях ангажименти от предходното правителство. Целта е  националните доплащания за животни да бъдат платени наведнъж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6318 |21.08.2014 Бизнесменът К. Дачев: Държавата субсидира ненужни професии . 1| 4937 |20.08.2014 Цар Киро няма да купува къща в Труд . 2| 6075 |19.08.2014 Изборен борд ще предотвратява купуването на гласове . 35| 5537 |19.08.2014 Премиерът: Разбита е първата група за купуване на гласове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads