Реклама / Ads
0| 6907 |23.08.2014 ХРАНА И ВИНО

Прохлада със сламка - Мохито, Куба либре, Отвертка

.
Тайната на прохладата в летните жеги, когато сме далеч от морския бряг, се крие в коктейлите. Безалкохолни или не, освежаващите напитки са истинско спасение в горещините. А и да си забъркаме сами вкъщи чаша свежест и наслада не е никак трудна задача. Ето няколко рецепти за коктейли, които можем да си спретнем още сега.
 

Независимо кой ще изберем обаче, трябва да сме наясно, че задължително се консумира с много лед и сламка, а свежото настроение още след първата глътка е неизбежно.

Мохито

Продукти: 50 мл ром, 12 листа мента; 1 с.л. пудра захар; 1 бр. лайм, 100 мл сода
Начин на приготвяне: Поставете листата от мента на дъното на чашата. Разрежете лайма на 8 парченца и поставете върху ментата. Намачкайте хубаво, така че лаймът да изпусне своя сок и да се смеси с ароматните масла на ментата. Прибавете захарта и разбъркайте. Добавете лед, разбит на ситно. Върху него сипете рома и содата.

Куба Либре

Продукти: 50 мл бял ром, 100 мл кока-кола, 1 бр. лайм
Начин на приготвяне: Изсипете рома и сока от половината лайм във висока чаша, пълна с лед. Добавете колата и украсете с другата половина от лайма.

Sex on the Beach

Продукти: 30 мл водка, 10 мл малинов ликьор, 10 мл пъпешов ликьор, 30 мл сок от ананас
Начин на приготвяне: Всички съставки се разбиват в шейкър. Коктейлът се сервира в чаша с прави стени с много лед. За цветен ефект може внимателно да се налеят различните по цвят течности на пластове в чашата. Декорирайте със стрък мента, замразени малини или резен ананас.

Отвертка

Продукти: 60 мл водка, 120 мл портокалов сок, 1 ч.л. сок от лимон, лед
Начин на приготвяне: В широка чаша се слагат 2-3 кубчета лед.
Налива се лимоновият сок, водката и портокаловият сок и се разбърква внимателно.
Украсява се с резен портокал на ръба на чашата или спирала от кората му.

Маргарита

Продукти: 50 мл текила, 25 мл сок от лайм, 25 мл ликьор Трипъл Сек, сол, резен лайм
Начин на приготвяне: Натрийте ръбчето на чашата за маргарита с резенче лайм. В малка чинийка разстелете солта, обърнете чашата и внимателно я допрете до солта, така че да полепне по краищата й. Текилата, трипъл секът и сокът от лайм се разбиват с лед в шейкър. Готовият коктейл се изсипва в чашата и се сервира с резенче лайм.

Също толкова вкусни и лесни за приготвяне, но без капчица алкохол в тях, са следните освежаващи напитки, които непременно трябва да опитаме, дори и да не сме въздържатели:

Розова свежест

Продукти: 500 г диня, 1 с. л. мед, сокът от 1 бр. лимон, 2-3 листа мента, лед
Начин на приготвяне: Пасирайте динята, сока от лимона и меда. Добавете лед и украсете с листата от мента и резенче лимон.

Малинов шприц

Продукти: 1 ч.ч. пресни малини, 1 ч.ч. газирана вода, 2 ч. л. кафява захар, сок от 2 бр. портокали, 2-3 листа мента, лед
Начин на приготвяне: Разбийте малините и кафявата захар с пасатор и после прибавете газираната вода и сока от портокалите. Сложете лед и украсете с листата мента
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9187 |21.08.2014 Джинджифилът топи мазнините . 1| 6637 |19.08.2014 "Секси" храна събира самотници . 0| 8071 |18.08.2014 На плескавица в Лесковац . 7| 10003 |10.08.2014 Похвално слово за таратора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads