Реклама / Ads
6| 11434 |26.08.2014 ГЛАСЪТ

Вместо оздравителни действия в КТБ - Параграф 22

.
Основната задача на квесторите, назначени от БНБ, се състои в предприемане на мерки за оздравяване на КТБ АД, което предполага полагане на особена грижа за осигуряване на приходи. До днес никой нито е чувал, нито е виждал черно на бяло дори проект за оздравителен план на КТБ след специалния надзор.
 
Напротив, действията на квесторите разкриват по-скоро белези на процедура по несъстоятелност по Търговския закон /ТЗ/, която поставя на първо място справедливото удовлетворяване на кредиторите /чл. 607, ал. 1/, а не процедурата по Закона за кредитните институции, целта на която е оздравяване на банка при опасност от неплатежоспособност /чл. 115, ал. 1/.

Още с решението си от 20.06.2014 г. УС на БНБ забрани на КТБ АД всички дейности съгласно лиценз за извършване на банкова дейност от 2009 г. Това на практика е цялостно спиране на дейността на банката, тъй като този вид институция не може да съществува без дейностите по чл. 2 от ЗКИ, за които е издаден лицензът. В решението на БНБ няма мотиви защо е наложена забрана на всички банкови дейности, а са ограничени само част от тях. Приложената мярка за преустановяване на цялата банкова дейност наподобява мярката по чл. 630, ал. 2 от ТЗ - прекратяване на дейността на търговеца. Разликата обаче е, че по ТЗ тази мярка е с цел да не се увреди масата на несъстоятелността, докато специалният надзор следва да е насочен към оздравяване на банката. Но как ще се оздравява, като забраната на дейностите по чл. 2 от ЗКИ и издаденият лиценз се допълват от БНБ и квесторите и със забрана на преводи за погасяване на кредити? Параграф 22!

- За периода от 25.06.2014 до 02.07.2014 г. съгласно заповед на квесторите плащанията на лихва и главница се приемат само на каса в клоновете на банката. При технологиите и развитието на банкирането в съвременния свят КТБ е върната в “каменната ера”. При съвременните технически средства с решението на специалния надзор обслужването на клиентите на КТБ АД са върнати в каменната ера. Разпореждането силно затруднява обслужването и практически е неработещо за големите кредитополучатели. Нещо повече, изпълнението му е в пълен разрез със законовите ограничения за разплащания в брой! Това буди и недоумение в клиентите на банката, тъй като, както бе споменато, според решението на УС на БНБ се забраняват дейностите по чл. 2 от ЗКИ, а не техническите начини на извършване на действия, каквито са възпрепятстваните от БНБ и квесторите преводи за погасяване на вноски по кредити. Параграф 22!

Със заповед на квесторите от 02.07.2014 г. на клиентите на КТБ АД се разрешават безкасови операции, свързани с главници, лихви, такси и комисиони и други задължения по кредит, но изрично е посочено, че това може да се извършва след писмено разрешение от страна на квесторите, но само от техните авоари по сметки в БНБ. Естествено, постъпват значителен брой писма от клиенти за разрешаване на вътрешнобанкови трансфери с цел обслужване на кредити на свои дъщерни дружества или търговски контрагенти. Отговорите на исканията се бавят със седмици, като се предават на новоназначените външни адвокати. Блокирано е обслужването и подновяването на овърдрафти по картови сметки, поради което множество клиенти на банката са изправени пред абсурдната ситуация, поради блокираните картови операции на банката и некомпетентността на квесторите за справяне със ситуацията, да са в невъзможност за обслужване на задълженията, тъй като сумите, преведени от тях, са блокирани, като в същото време начисляването на лихви не е спряно. За някои клиенти е възможно ситуацията да доведе до подаването им в Централния кредитен регистър /ЦКР/ като "лоши" кредитополучатели. Загубите за клиентите от начислени лихви за просрочие вече са надхвърлили половин милион лева. КОЙ в България има интерес работещите предприятия със стотици хиляди служители да понесат такива финансови щети и то в тази нелека икономическа обстановка на несигурност, спрени средства по еврофондове и политическа нестабилност? Параграф 22!

-         Част от кредитополучателите на КТБ АД са дружества в търговски отношения с други клиенти на банката. Съществена част от приходите, на които тези дружества разчитат за обслужване на задълженията си към банката, зависят от изпълнението на договорните им отношения. Доколкото средствата по сметките на тези клиенти са блокирани, споменатите кредитополучатели по външна принуда са нелоялен партньор.

-         Кредитните линии като вид финансиране, извършено от банка са съществена част от портфейла на банката. Забраната за усвояване на ресурса от кредитини линии блокира дейността на предприятията кредитополучатели, което резултира в невъзможност да обслужват задълженията си и в крайна сметка до влошаване на кредитния портфейл на банката.

Към настоящия момент квесторите лишават банката и от приходите й за документарни операции – такси от клиентите за съобщения през SWIFT; за ползване на обществен трезор договорите се подновяват, но по разпореждане на квесторите, таксата за наем на сейф, която е по тарифа, не се събира от клиента. Параграф 22!

В резултат от "вещото" ръководство на квесторите само за два месеца около 2/3 от кредитния портфейл на КТБ АД е с нарушено обслужване, т.е. лихвите от него не са събрани, което е основен приход на банката. Вероятно това е част от “оздравителната” програма на квесторите в стил Параграф 22!

Да припомним - оздравяването на банката не изключва възможността КТБ да получава приходи, дори напротив, редно е да бъде активизиран необходимият ресурс за повишаване на събираемостта на вземанията й.

 

Н. Лубянов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 42254 |09.05.2014 Сензация! Вместо СССР Хитлер щял да удари Британия . 31| 38999 |29.04.2012 Методът „проф. Драганов”: вместо лек за гърло - три ракии . 25| 9158 |07.08.2009 Вместо со кротце и со благо - най-сетне по европейски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads