Реклама / Ads
0| 4879 |27.08.2014 НОВИНИ

Давутоглу яхна управляващата партия в Турция

.
Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу беше избран за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието.Това автоматически означава, че Давутоглу ще поеме премиерския пост само ден преди предшественикът му Реджеп Ердоган да положи клетва като президент на страната, предадоха световните агенции.
 
Повече от 20 000 делегати пристигнаха от всички краища на Турция за извънредния конгрес на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в огромната спортна зала " Ankara théâtre". "Това е исторически ден за нова Турция. Нашият президент ще продължи преобразованията в страната в сътрудничество с Ахмет Давутоглу", заяви с ентусиазъм членът на партията Дурмуш Бали от гр. Чорум, Централна Турция. 55-годишният бивш дипломатически съветник, а след това и външен министър на Ердоган беше номиниран миналата седмица от ръководството на партията да поеме от него ръководството на партията и правителството. Давутоглу е единствен кандидат за двата поста

Давутоглу бе единственият кандидат за поста, представен въз основа на широко съгласие в рамките на партията. 21 август името му му бе обявено от тогавашния премиер и лидер на ПСР Реджеп Ердоган, който 10-на дни преди това бе избран за президент. ПСР смята, че ръководителят на управляващата партия и правителството трябва да бъде един и същ човек.

Очаква се, че на 28 август, след церемонията на прехвърляне на президентските правомощия Ердоган почти веднага да инструктира Давутоглу за формирането на нов кабинет. След това парламентът се събира на извънредно заседание за одобрение на премиера и кабнета. Както бе обявено формирането на правителство ще бъде завършено до 29 август.

Давутоглу оглавява Министерството на външните работи през последните пет години. В тази си роля, той се утвърждава като един опитен дипломат. Той е смятан за "дясната ръка" на външната политика арена на Ердоган.

Ердоган беше избран още на първия тур на президентските избори на 10 август и ще заеме мястото на досегашния държавен глава Абдула Гюл с твърдото намерение да внесе поправки в конституцията, за да засили своите прерогативи, които в момента са по-скоро протоколни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4876 |24.07.2014 Кличко удари Радата и управляващата коалиция . 27| 7473 |28.02.2014 Давутоглу нарече агитацията на турски естествено право . 33| 5614 |27.02.2014 Атака и МВР в сблъсък заради Давутоглу . 42| 6964 |27.02.2014 Давутоглу поиска от Вигенин да се реши въпроса с турските имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads