Реклама / Ads
7| 5531 |28.08.2014 НОВИНИ

Г. Лозанов пред Фрог: СЕМ не е взел решение за песента на Криско и Мария Илиева

.
Георги Лозанов
СЕМ не е взел решение дали ще се санкционира разпространението на песента на Криско и Мария Илиева „Видимо доволни”. Това каза пред Фрог нюз шефът на Съвета Георги Лозанов.
 

 Окончателно решение ще се вземе след 6-и септември, когато започнат редовните заседания на СЕМ. За да се стигне до налагане на санкция трябва от 5 гласа на членовете да се съберат три. Аз лично съм либерално настоен към песента и като цяло смятам, че такъв тип култура и естетика, особена когато интегрира младите към традиционните медии, е важно да съществува. Разбира се не в такива драстични форми. Трябва да се пазят децата от агресия върху тяхното мислене, категоричен е Георги Лозанов.

 

Той уточни, че СЕМ няма правомощия да ограничи разпространението на „Видимо доволни”. Ние не можем да спираме никакви песни. Единственото, което можем да направим е да наложим финансова санкция на медиите, които разпространяват съдържание,  нарушаващо Закона за радио и телевизия. Тепърва предстои да се установи от Съвета дали има  нарушение. За сега само е започнала процедура по този въпрос. Оттук насетне  медиите трябва да преценят дали парчето им носи риск във връзка със закона, уточни председателят. Според него СЕМ не може да не прилага закона с мотив, че така се прави реклама на песента. Ние сме длъжни там, където има нарушение да реагираме, според това, което законът изисква. Нашата тема е пулблична е не можем да се крием. Освен това както се вижда песента има изключително разпространение извън територията на регулацията - интернет. Това стана  още преди СЕМ да заговори за проблема и той да стане публичен. Предполагам, че вниманието се фокусира върху него, защото няма много новини, допълни Лозанов.

 

Той потвърди, че е чувал песента.  Важно е тези рап песни да не минават една граница, която е тънка и много специфична. След нейното прескачане може да стане опасна за психическото и морално развитие на децата. И това е целта на Съвета. Всеки индивидуално и по съвест да прецени. Сходни послания се появявяват и в не малко чалга песни. Но ние получаваме сигнали главно за рап парчета, защото те идват от по-вазрастната аудитория, която е и по-консервативна, и е готова да сигнализира за такива нарушения. В същото време тя се отнася по-приемливо към чалгата, отколкото към рапа, която е младежка музика. За добро или за лошо чалга музиката и рапа са станали част от всекидневната култура и не биха могли по принцип да се санкционират. Не е възможно цели пластове от музиката да бъдат поставени под някаква санкция и затова реагираме само на най-драстични случаи, обясни шефът на СЕМ.  На въпроса защо хората са по-толерантни към чалгата, Лозанов каза: Това е поколенчески проблем. СЕМ не е на определени поколения, а на цялото общество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4725 |27.08.2014 Поклоняме се пред Валери Петров в Народния театър в петък . 8| 5549 |27.08.2014 К. Костадинов пред Фрог: Няма драма между мен и Хаджихасан в Търново . 6| 4858 |27.08.2014 Иран ни предаде осъден на доживотен затвор наркотрафикант . 38| 7723 |27.08.2014 Социалисти пред Фрог: К. Николова и Д. Дъбов колят и бесят в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads