Реклама / Ads
15| 6587 |28.08.2014 АКТУАЛНО

Клиенти на КТБ: Мълчанието на БНБ граничи с престъпление

.
Ние, близо 500 учредители на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, Ви пишем с голяма тревога, защото сме свидетели на граничещо с престъпление бездействие от страна на БНБ за разрешаване на проблема с КТБ. Това се казва в отворено писмо на клиенти на КТБ към гуверньора Иван Искров, изпратено и до президента Росен Плевнелиев.
 

В него те казват: Вместо да се заемете сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, Вие правите опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители. Призоваваме Централната банка да предприеме всички възможно, предвидено от закона, за да отвори отново поставената под специален надзор банка. Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ "бави топката“ и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", продължават авторите.

 

Както на българското общество, така и на Централната банка трябва да е ясно, че не българските данъкоплатци и вложители правят опит да ограбят КТБ, а едни хора, чиито имена не се артикулират, искат да окрадат банката. Ето защо ние изключително много разчитаме на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители. Обществото трябва да научи имената на истинските виновници, които нелепо застрашиха банковата и финансовата стабилност на държавата. Бъдете сигурни, че каквото и да се случи, ние ще търсим виновните докрай.

 

Това означава, че ще търсим докрай и отговорност за бездействието на гуверньора и на членовете на Управителния съвет на БНБ, предупреждават членовете на комитета, които по техни изявления са над 500. Не вложителите, а Централната банка е длъжна да осъществява контрола и надзора над банките. Не вложителите, а Централната банка определя политиката по лихвите на всяка банка. Недопустимо е да се говори, че единствените интереси са тези на банкерите, които вземат лихвите, а на хората, които влагат живи пари, да се лепят етикети, че са „лакомници и тарикати“. И затова питаме: Когато една банка дава по-висока лихва - този процес от вложителите ли се контролира? И какво правеше Централната банка, когато лихвите в една банка бяха по-високи спрямо другите търговски банки – услужливо мълчеше! Мълчите и сега, но мълчанието Ви граничи с престъпление, пишат вложителите.

 

И отправят предупреждение до управителя Иван Искров и управителния съвет на БНБ. Ние вече преживяхме пирамидите, фараоните и града на мечтите от ранната демокрация, от които останаха само кредитни милионери. Уверяваме Ви, че този път няма да позволим никакво ограбване на парите на хората и ще искаме сурово наказание за всички виновни. От Вашето бездействие по казуса КТБ става ясно, че по някакъв начин сте зависими от някакви кръгове. Ние Ви молим да излезете от тази зависимост и да върнете нашите пари. С бездействието си Вие крадете човешки съдби и дестабилизирате държавата. Призоваваме Ви незабавно да изпълните задълженията си и да създадете условия КТБ спешно да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти. Длъжни сте да го направите!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10211 |21.07.2014 Клиенти на КТБ: Ще съдим прокуратурата, МВР и БНБ . 6| 7813 |20.05.2014 Стефан Апостолов: ДКЕВР не отчете нарушаване на правата на клиентите на ЧЕЗ . 2| 6538 |23.03.2014 Клиентите на ЧЕЗ с 16% по-ниски сметки през зимата . 31| 10236 |18.03.2011 Гневни клиенти притискат М-тел с иск за 100 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads