Реклама / Ads
23| 10673 |29.08.2014 АКТУАЛНО

Скандал! Част от уволненията в МВР по времето на Йовчев-незаконни

.
Част от уволненията в МВР по времето на Цветлин Йовчев се оказаха незаконни. Това научи Фрог нюз от високопоставени източници във вътрешното ведомство.
 

Оказва се, че всички заповеди за уволнение на бившия министър Цветлин Йовчев, издадени по време на стария закон за МВР т. е. преди 1 юли т. г. и връчени след тази дата, когато  започва да действа новият закон,  са абсолютно незаконни. Те могат с право да бъдат обжалвани в съда, като победата на изгонените е в кърпа вързана, обясниха юристи, които водят дела в административния съд.  Оказва се, че голяма част от нарочените за отстраняване са били отпуска или пък са лежали болни. Именно за това служителите от „Човешки ресурси” не са могли да им връчат навреме заповедите за прекратяване на трудовите им правоотношения с МВР. Когато това станало след 1 юли, вече е действал новият закон за МВР, според който са в сила много по-различни правила за махане на служителите. Любопитното е, че този гаф бил предвиден от юристите на ведомството. Именно за това от Правния отдел излезли със становище до ръководството на МВР, тези уволнения да се стопират незабавно, за да не последва вълна от жалби, съдебни саги и искове за милиони лева.

 

Въпреки предупреждението, шефовете на ведомството си затворили очите и наредили на „Човешки ресурси” да продължат с масовите съкращения. Така на улицата се оказали няколко стотин души.

Още щом седнал в горещия стол новият министър Йордан Бакалов усетил капана. Успял на финалната права да стопира процедурата за около 20 полицейски служители, разкриха пред Фрог кадровици от сградата на столичната ул. „Шести септември”.

 

Противозаконните уволнения, които вече са факт, ще костват огромни загуби за дължавния бюджета, предвиждат от ведомството.  Причината е, че след спечелване на делата в съда, на пострадалите ще трябва да им се изплатят средно по  6 заплати. Не е ясно, обаче кой ще носи отговорност за мащабните загуби и противоправните действя.

 

При идването си на власт Цветлин Йовчев обеща на ченгетата, че ще им увеличи заплатите. Тези разходи, обаче не бяха предвидени в бюджета. Поради тази причина в МВР започнаха масови съкращения, както в администрацията, така и след редовите полицаи. Въпреки, твърденията, че ще се „реже” без прошка, много служители на пенсионна възраст успяха да запазят позициите си, заради близост с управляващите от БСП и ДПС.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5711 |19.12.2013 ЧЕЗ: С 26% е намаляло времето за отстраняване на аварии през 2013 г. . 48| 44763 |07.06.2012 Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса . 0| 7398 |14.02.2010 Времето през седмицата . 0| 8339 |08.02.2010 Времето през седмицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads