Реклама / Ads
14| 9650 |29.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Ангел Божилов пред Фрог: Грозно е Боян Боев да се уволнява през медиите

.
Ангел Божилов
Не бива да забравяме, че предложението ДКЕВР да бъде назначавана по състав от парламента, бе отхвърлено. Затова правителството все още й е работодател. Но когато работодателят ти поиска да си подадеш оставката, най-малкото трябва да решението да бъде обсъдено и всеки да има възможност да си изложи аргументите, а не да става това през медиите, какъвто е случаят с Боян Боев, коментира пред Фрог нюз енергийният експерт на КТ „Подкрепа” Ангел Божилов.
 

Една от темите на енергийния борд, която ще разискваме е за ролята на ДКЕВР. Заради факта, че никой друг не искаше да поеме отговорност за определени действия или бездействия, всички решения се прехвърляха на ДКЕВР, сякаш тя има правомощия да ги взима. Никъде в нито един закон ДКЕВР не е оправомощена да определя цените в сектора.

 

Законодателната инициатива принадлежи на министерството, оттам на парламентарната комисия, на парламента, на подзаконови нормативни актове. А ролята на ДКЕВР е само да регулира. Не трябва да се очаква да разреши всички проблеми в отрасъла.

 

Министерството малко преди времето на Борисов прие едни закони за възобновяемите енергийни източници, за които регулаторът не може да се меси. После видяха, че този закон ни излиза твърде скъпо и казаха: Хайде сега Комисията да оправи тази работа. Тя обаче не може нищо да оправи, подчерта Божилов.

 

Не може всяко едно правителство, което идва, да назначава нови хора. Следващото правителство, излъчено от предсрочните избори няма да има по-дълъг живот. Така че през 5-6 месеца, през 1 година ще правим кадрови въртележки, за да си нагласяме нашите си хора, възмущава се експертът.

 

На въпрос дали наистина се налага шоково поскъпване на тока, Божилов, отговори: Консумацията в България е около 25 мегаватчаса годишно, това означава, че ако трябва да се покрият разходите на НЕК, 40 лева на мегаватчас трябва да се повиши цената. Но има ли смисъл от тази работа, след като НЕК се е докарала от една от най-ликвидните корпорации на Балканите до банкрут?! Трябва ли да продължаваме да наливаме нашите пари в нея. Защо никой не осъзна през тези години, че това е един мастодонт, натоварен не да прави бизнес, а да администрира. Парите от НЕК са откраднати, а ние се чудим как да плащаме отново на тази компания, която е позволила кражбата.

 

Божилов коментира и темата за приоритетното плащане на НЕК на избрани фирми. „Лично казах на вицепремиерката, че НЕК плаща приоритетно на определени фирми. Вижте на г-н Христозов кой му е съдружник от преди 15 години – Лоринков  от ТЕЦ „Видахим”, а ТЕЦ-ът отдавна трябваше да спре да работи.

Да не говорим за безобразията на бившите директори на НЕК Любо Велков и Мардик Папазян. Но тогава имаше много пари в НЕК, та нещата бяха безболезнени. Сега понеже няма нито една стотинка и най-малкото нарушаване на правилата в полза на някого се вижда, посочва Божилов.

 

На нас ни трябва национална стратегия за енергетиката. Трябва да се съберат всички засегнати страни и да се разберат. Очевидно няма вариант всички да спечелим, а да загубим, за да спасим отрасъла. Трябва да се види кой на какъв компромис е готов и да се видят решенията на проблемите, а такива има. Ние сме ги предложили преди 2 години. Задайте си въпроса защо никой не ги е реализирал. Електроенергията от тъй нареченете американски централи можеше да тече за Турция и да носи приход на НЕК вместо да му генерира милиони невръзващаеми разходи на година, посочи експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8470 |28.08.2014 Граждани до Фандъкова: Махнете незаконната комунистическа скулптура пред НДК . 35| 8327 |26.08.2014 С. Делийски пред Фрог: Без ГЕРБ РБ ще си остане интелектуален клуб . 10| 5915 |25.08.2014 Б. Цветков пред Фрог: Новият шеф на Пощите е старият им ликвидатор . 17| 6845 |21.08.2014 К. Паскалев пред Фрог: НС ще се занимава с Вигенин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads