Реклама / Ads
56| 10497 |29.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Георги Марков пред Фрог: Трябва импийчмънт и за главния прокурор

.
Промяната на Конституцията е неотложна задача. Това се вижда дори и сега – при съставянето на служебното правителство „Не са ясни правомощията на президента. Обвързан ли е от структурата на МС, може ли да сменя министри, какво ще стане когато служебното правителство ще работи с новия парламент. На всичките тези въпроси Конституцията не отговаря, тъй като няма текст”, посочи пред Фрог нюз бившият конституционен съдия Георги Марков.
 

Само през последните 5 месеца развитието на България показа, че трябва да се даде конституционна възможност на държавния глава при кризи да разпуска парламента. Как е възможно пред очите на цял народ парламентът да не функционира поради липсата на кворум и да се чака този или онзи да подаде оставка и да се върти конституционна рулетка. Така се загубиха месеци наред на България, подчертава Марков.

 

Как е възможно държавата да казва, че гарантира влоговете на гражданите, а същевременно това да може да стане след 6 месеца най-рано, възмущава се бившият съдия. Европейската идея за гарантиране на влоговете означава не само че държавата ги гарантира, но че трябва да бъдат изплатени в срок. Затова има гаранционен фонд и затова Европа изисква до 20-дневен срок да се заплатят на гарантираните вложители парите. В Конституцията трябва да влезе като текст, че влоговете до 100 000 евро ще бъдат изплатени до 20 дни.  

 

Ето и трети пример от тази година за нуждата от промяна на конституцията. Състави се правителство в един парламент с 62 гласа, а необходимият кворум е 121 и се получи парадокса: победени партии направиха правителство, но нямаха кворум да управляват. Когато се гласува МС, това да става с 121 гласа, препоръчва Марков.  

 

Той даде съвети и за съдебната система: Голяма беда е ВСС, който е политическо лоби на партиите в съдебната система. Грешка е, че се смесиха прокурори и съдии в една власт, защото правораздаването се създава от съдиите. Прокурорите трябва да бъдат в отделна глава в Конституцията, а не да преминат към изпълнителната власт. Главният прокурор да се избира от Народното събрание, но и да отговаря пред него. Няма как в демократична страна за президента да има импийчмънт, а главният прокурор и председателите на съдилищата да правят каквото си искат и да не могат да бъдат отстранени докато са живи”.

 

Друга поправка в Конституцията трябва да има и по отношение на  местоживеенето на кандидат- президента. Не може да бъдеш кандидат за държавен глава, ако не си живял последните 5 години у нас над 183 дни годишно. Българите трябва да си вземат календарче и да броят по колко дни живеят в чужбина и в България. Този текст беше срещу Симеон, но той се самодетронира и престана да се говори за това, посочва Марков.  

 

Спешно трябва да се уреди извънредното положение. Видяхме, че един дъжд погуби десетки хора и е трудно да се каже кой беше отговорен. Не дай си Боже да ни сполети огромна производствена авария, стихийно бедствие, България не е готова да реагира. Трябва да има един център на власт, един да носи отговорност, смята бившият конституционен съдия.

 

Ние сме парадоксална държава. Когато д-р Желев беше избран от НС за президент имаше повече права – той отмени наредбата, която ограничаваше приемането на нови жители от градовете, имаше право на законодателна инициатива. Понеже президент е Желев, комунистите приемайки новата конституция, му отнеха правата - вече мажоритарно пряко избран от народа президент не може да има законодателни инициативи, не може сам да насрочва референдум. Нашата конституция беше приета от тези, които правиха Живковата конституция. Крайно време е тази конституция на прехода да бъде осъвременена. Трябва да има дебат по темата, за съжаление този дебат се избягва, обърна внимание Марков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9672 |29.08.2014 Ангел Божилов пред Фрог: Грозно е Боян Боев да се уволнява през медиите . 33| 8497 |28.08.2014 Граждани до Фандъкова: Махнете незаконната комунистическа скулптура пред НДК . 35| 8347 |26.08.2014 С. Делийски пред Фрог: Без ГЕРБ РБ ще си остане интелектуален клуб . 10| 5924 |25.08.2014 Б. Цветков пред Фрог: Новият шеф на Пощите е старият им ликвидатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads