Реклама / Ads
24| 5198 |31.08.2014 НОВИНИ

Кристалина Георгиева няма да е външен министър на ЕС

.
Лидерите на ЕС избраха полския премиер Доналд Туск за председател на Съвета и на европейските срещи на върха и италианската външна министърка Федерика Могерини за нов върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Това съобщи в социалната мрежа Туитър досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.
 
Кристалина Георгиева се съревноваваше за мястото на Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Според кореспондента на БНТ в Брюксел Георгиева не успя да надвие Могерини, понеже профилът й не съвпада с парченцето от пъзела, който трябва да бъде нареден в новата Европейска комисия. Най-малкото това е така, защото тя не е социалист и на миналия съвет не получи подкрепата на социалистическите лидери от Европейския съюз.

57-годишният Туск, лидер на партията "Гражданска платформа", която е член на европейската консервативна партия, ще наследи през декември Херман ван Ромпой, който беше първият постоянен председател на ЕС - стратегически пост, имащ за задача да координира работата на държавните и правителствените ръководители и да представлява ЕС в чужбина.

Неговата номинация е сериозно предупреждение към Русия, тъй като Полша, бивша страна от комунистическия блок, е сред страните членки на ЕС, които заемат твърда позиция по отношение на Москва още от началото на украинската криза, посочва Франс прес. Полша не е член на еврозоната.

41-годишната Федерика Могерини е от Демократическата партия на Италия, член на европейското социалистическо семейство. След съкрушителната победа на Демократическата партия на европейските избори премиерът на Италия Матео Ренци предложи Могерини да замени през ноември британката Катрин Аштън на поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността.

След визита в Русия и среща с Владимир Путин в разгара на украинската криза Могерини си навлече критики от редица европейски страни, че е твърде проруски настроена, припомня АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4777 |30.08.2014 Близнашки: Нямаме конфликт с Плевнелиев . 6| 5315 |29.08.2014 Ангелкова изумена: На АМ "Струма" няма работници и машини . 18| 5924 |29.08.2014 Зам-шефът на ДКВР се изрепчи- няма да подава оставка . 26| 5862 |28.08.2014 Н. Чакърдъкова: Хващам се на хорото, защото няма синхрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads