Реклама / Ads
22| 6129 |31.08.2014 НОВИНИ

Меглена Кунева: За мен влизането в парламента не е самоцел

.
Няма личен успех в тези избори, каза в предаването „Неделя 150“ лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева.
 
Аз направих всичко за Реформаторския блок, за да може той да държи единството си и защото за мен листите не са някаква самоцел. Мястото в парламента не е самоцел. Няма поединичен успех. Аз съм много притеснена от това, което се случва в страната. Не мога да се радвам за това, че съм в листа на Реформаторския блок. мен би ме радвало, ако се проведе разговор за това кое е първо, второ, трето в дневния ред на България, можем ли да постигнем такова съгласие повече от 2 партии, дай Боже всички национално представени, поне по един въпрос. Бих се радвала, ако може 2018-а България да влезе с достойно председателство на ЕС. Бих била изключително обидена, ако ние работим за приоритета на Европа 2018-а с Естония и Великобритания, а не сме постигнали приоритета и националното си съгласие тук в България. Лично за мен влизането в парламента не е самоцел. Бих била щастлива, ако Реформаторският блок се покаже принципен участник в политическия живот на България, ако знаем защо избираме или не нещо, ако сме предвидим партньор и ако не поставяме партийните интереси над България.

Обективно опасностите, които са изброени в Стратегия 2020, съществуват, каза Кунева и обясни: Не можем да си затворим очите и не бива поради никакви икономически и други интереси, че това, което се случва само през едно море разстояние от нас, е голямо напрежение за България. Тук става въпрос и за икономика, и за близост до конфликта. /…/ Аз съжалявам, че този документ толкова скоро стана публичен. Така не е добре да се прави. Смятам, че в едно изречение, където се изброяват опасностите, трябва да се избягва страните да бъдат подлог в изречението. По-добре е да се каже, че една страна в момента е в положение, което представлява опасност, отколкото да се назове страната и по този начин всичко да се сложи под един общ знаменател. Ако аз бях на мястото на хората, които са писали този документ, аз бих заменила името на държавата с политиката, която води в момента нейният държавен глава. Това е по-коректно казано. Иначе обаче по същество действително това е голяма опасност и ние трябва да сме наясно с нея. Отбраната е дипломация и това трябва да се помни. Трябва много да се внимава, много да се шлифова езика преди да стане публичен един документ. Нямаше нужда в момента, преди той да е обсъден, да става публичен – това е моето мнение.

Кунева коментира и въпроса с руското ембарго за храни от Съюза: Веднага трябва да поставим въпроса, не само за компенсации – това е най-малкото, а къде са новите пазари. Трябва да имаме друга политика в ЕС и да кажем – когато губиш очевидно като партньорство, какво друго разкриваме, с кои части на света. Трябва да засилим много силно партньорството си по търговското споразумение Европа със САЩ, защото ние нямаме много пазари, които да са богати, сигурни и да искат европейски стоки. Това е въпрос на стратегия за България. Ние имаме структурни въпроси пред икономиката ни, защото пазарът ни не е голям. Ние сме силни, когато имаме възможност да изнасяме. /…/ Нямам никакво колебание в това, че България ясно трябва да следва политиката, свързана с ангажиментите си в НАТО и ЕС и да защити едно неправомерно нахлуване и прекрояване на границите в 21 век. Едновременно с това трябва да отчитаме и да си даваме сметка, че в Русия има огромна демократична общност, към която също трябва да изправим сигнали, която не е съгласна с политиката, която се води, и да се опитаме да бъдем част от решението на този конфликт.

Меглена Кунева поздрави Кристалина Георгиева за номинацията й и каза: България се движи нагоре във важността на постиженията си в ЕК. Всички усилия, които се правят от страна на българската държава, са факт и са добре приети. Не съм запозната отблизо за начина, по който са водени преговорите за българския ресор, но при всички случаи се надявам за най-доброто за България и желая успех.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4833 |21.08.2014 Меглена Кунева: Няма да се кандидатирам за лидер на Реформаторския блок . 7| 5114 |01.08.2014 Кунева: Консултациите са опит за нормален тон между политици . 21| 5130 |18.07.2014 Кунева: У нас не е демокрация, а голямо объркване . 25| 4945 |10.06.2014 Кунева: Станишев отвори Гранд каньон в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads