Реклама / Ads
42| 5380 |31.08.2014 НОВИНИ

Вигенин: Борисов специално по кандидатури за еврокомисари има право само да мълчи

.
За пръв път представител на Източна Европа заема такъв висок пост. Моята оценка е, че до голяма степен това, поне политически, прекратява усещащото се разделение Изток - Запад в ЕС.
 
Това каза бившият външен министър Кристиан Вигенин пред БНР относно избора на полския премиер Доналд Туск начело на Европейския съвет. Той определи като силен избор този на Федерика Могерини за поста върховен представител по външната политика.

По отношение на г-жа Могерини аз смятам, че това е един силен избор. Тя ще бъде младото лице на Европа пред външния свят. Въпреки несправедливите критики - тя е политик с голям международен и външнополитически опит, далеч по-голям всъщност отколкото имаше Катрин Аштън към момента на нейното назначаване през 2009-а година.
Според него направеният избор вчера е бил напълно очакван.

Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за този пост, нито пък е била разглеждана като сериозна кандидатура. Нямам информация нито един европейски лидер да е изразявал мнение в нейна подкрепа. Нейната компетентност не е външната политика. В тази връзка през цялото време се учудвах на ентусиазма на президента Плевнелиев, защото за мен лично случилото се е негов личен провал и опит да се направи пиар на гърба на Кристалина Георгиева. Много се учудих също на изявлението на Бойко Борисов, който се опита да обвини за този неуспех Станишев. Г-н Борисов специално по кандидатури за еврокомисари има право само да мълчи.

Вигенин изказа мнение, че целенасочено не е бил направен опит за консолидация за кандидатурата на България. Не беше направен и опит за дискусия кои ресори биха били полезни за България, добави той и подчерта, че от БСП са настоявали за такава.
Ние не веднъж предлагахме и настоявахме такава дискусия да има, доколкото имаше поне няколко кандидатури, сериозни, предложени от различни политически сили, но такъв опит не беше направен. Целенасочено се изчакваше края на правителството Орешарски, за да се вземе еднолично решение.

Направиха се твърде много грешки по пътя. Отговорността за това е преди всичко на президента Плевнелиев, каза още Кристиан Вигенин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 11059 |31.08.2014 Борисов: Звучи налуднчаво преди изборите да заклеймяваш Костов . 45| 5228 |30.08.2014 Борисов: Пропуснахме златно време за по-висок пост в ЕС . 89| 5601 |29.08.2014 Борисов: Нека ние да сме грешни! . 34| 6450 |28.08.2014 Борисов прави министерства на електрониката и енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads