Реклама / Ads
2| 4908 |02.09.2014 НОВИНИ

Днес пада кепенецът за регистрация на кандидатски листи и независими кандидати

.
Днес е крайният срок за регистрация на кандидатските листи и за независимите кандидати, който изтича в 17:00 часа в районните избирателни комисии. Всеки, който желае да се регистрира трябва да го направи днес до края на работния ден, каза Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, предаде Фокус.
 
Той обясни, че ако определена партия не представи необходимите документи, удостоверяващи обстоятелствата за регистрация за изборите, тя ще бъде отхвърлена. Ако регистрацията вече е извършена, тогава тя ще бъде отменена. Днес в 17:30 ще се тегли жребият, както за подреждането на бюлетината, така и за представянето на партиите и коалициите във всички форми на предизборната кампания по обществените медии Българска национална телевизия и Българско национално радио. Това ще бъде вторият жребий, който ще бъде изтеглен. Първият жребий ще бъде теглен според решението на ЦИК, въз основа на което партиите ще бъдат подредени по номера. „Жребият ще бъде проведен от председателя на ЦИК, който ще изтегли имената на съответни членове на Централна избирателна комисия, те от своя страна изтеглят номера на името на партията или коалицията,според който тя ще бъде подредена в бюлетината”, обясни Александър Андреев.

Няма да има промени в преференциите по време на изборите. Бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в Държавен вестник. Според Изборния кодекс партиите, коалициите и независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, ще бъдат обозначени отпред с квадратче. Преференциите ще бъдат отбелязвани в кръгче, както е било досега. ЦИК ще изготви клиповете по разяснителната кампания. Те са възложени с процедура на обществена поръчка на изпълнител, който да ги изготви въз основа на текстовете, които ЦИК е подготвила. Участниците в изборите ще изготвят сами своите предизборни клипове. Андреев разясни, че избирателните списъци се изготвят от общинската администрация на основата на база данни население, тези списъци се изготвят по постоянен адрес и в тях са включени всички граждани, които имат избирателни права и съответно, които имат постоянен адрес в определената община. „Въпросът за „мъртвите души” следва да бъде решен законодателно с изменение на начинът на изготвяне на избирателните списъци или с въвеждане на активното избирателно право, тоест необходимостта всеки един избирател да заяви участието си в изборите, но това трябва да бъде направено от Общината, допълни Александър Андреев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4552 |27.08.2014 Жега днес, от понеделник охлаждане . 3| 4353 |27.08.2014 М. Ненков: Още днес бих спрял отварянето на нови болници . 4| 5225 |22.08.2014 Нападателят на Доган се кандидатира за депутат . 1| 5163 |15.08.2014 Температурите падат с 10 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads