Реклама / Ads
5| 4927 |03.09.2014 НОВИНИ

Спряха търг за 194 „златни” камери на КАТ

.
Служебното ръководство на МВР прекрати в последния момент обществена поръчка за 194 камери на КАТ, които щели да излязат златни на бюджета. Общата стойност на неизгодния проект бил 53 милиона. Освен тези пари обаче МВР се задължава да дава на фирмите изпълнителки в рамките на четири години и половина по 10 лева от всеки акт, по 1,50 лв. за плик и принтиране и по 2,50 лв. за разнасяне.
 

Договорът бил вече финализиран и оставал само подписът на министъра на вътрешните работи. Служебно назначеният политически ръководител на вътрешното ведомство Йордан Бакалов обаче спрял поръчката, тъй като била изключително неизгодна. Това стана ясно вчера, по време на първата пресконференция на служебното ръководство.

 

Бакалов направи и прогнозна сметка, че ако за една година с въпросните камери се установят 1 милион нарушения и за всеки един акт се платят по 10 лева на фирмите, това означава, че печалбата им само за година ще е 10 милиона лева. Според прогнозите общата стойност на поръчката и 4-годишните финансови задължения биха надхвърлили 70 милиона лева

Бакалов уточни, че още първия ден са се опитали да му я наложат, за да я започне.

 

Според запознати печалбата на фирмите щяла да е още по-голяма от прогнозираната, тъй като с повечето камери щели да скочат двойно и заснетите нарушения. В момента събираемостта е 50 процента. Според определените от Бакалов като „особено обезпокоителни параметри”, заложени в обществената поръчка, фирмата щяла да прибира по 10 лева от всяко заснето нарушение, без значение дали то е платено или не. Това означава, че  държавата ще вади пари, без да е получила нищо.

За закупуването на въпросните камери от МВР съобщават от много години, но до реализацията така и не се стигна. Преди време дори беше изготвен списък на опасните места в страната, където трябва да се сложат камерите. Тогава разчетите за стойността на техниката бяха само 17 милиона лева. Предвид че цената на тези устройства би трябвало да намалява, стойността от 53 милиона наистина е странна, обясниха експерти пред „Монитор“.

 

Министър Бакалов предостави данни за състоянието и на останалите обществени поръчки. Той посочи, че към настоящия момент по сключени договори за доставки или услуги предстоящите плащания до края на 2014 г. са на стойност около 67 400 000 лв., което надвишава с около 4 млн. лв. остатъка по бюджета за текуща издръжка и капиталови разходи, който е около 63 400 000 лв. В същото време са започнали процедури за обществени поръчки, намиращи се в различна фаза на изпълнение, на стойност около 19 300 000 лв.

В момента се извършва цялостен преглед на започналите процедури за обществени поръчки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4637 |24.08.2014 Спряха съмнителни поръчки за 12,5 млн.лв. в земеделието . 8| 4628 |03.08.2014 Камери на линейките ще снимат пътни нарушители . 3| 4663 |27.07.2014 МВР-камери бдят край търговските вериги . 6| 10037 |26.07.2014 Д-р Циканделов:Чиновници спряха проект за лечение на онкоболни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads