Реклама / Ads
1| 4940 |03.09.2014 НОВИНИ

Болници съдят НЗОК

.
Болници започнаха масово да съдят Националната здравноосигурителна каса заради забавени плащания по клинични пътеки и дори за лихвите по неиздължените по фактури суми, съобщиха директори на лечебни заведения. Делата започнаха да валят, след като касата оряза лимитите на лечебните заведения, които са за закован брой лекувани пациенти на месец, над чиято бройка тя твърди, че ще плаща само ако инспекторите й преценят, че терапията е била целесъобразна.
 

1,7 млн. лева дължи Националната здравноосигурителна каса на Университетската болница „Света Анна” в София. Неразплатените задължения са по т.нар. лимити за месеците юни, юли и август, съобщи  пред „Монитор” директорът на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. Ако те не бъдат преведени в законоустановените срокове, ще си потърсим парите по съдебен ред, не скри той.

 

Нормативната разпоредба за завеждане на съдебен иск в такива случаи предвижда това да става, ако сумите не се издължат до 6 месеца след фактурирането. Лечебното заведение не си е получило от касата и други 43 000 лева, които са дължими от януари до май. Те пък са за лечението на социално слаби и здравно неосигурени граждани, чието лечение се поема от бюджета на финансовата институция.

Не желаем да се занимаваме със съдилища, а с медицина, каквото е призванието ни. Ако обаче се наложи, ще го направим, подчерта директорът д-р Димитър Димитров.

 

През месец юли болница „Света Анна” спечели дело на втора инстанция срещу НЗОК. Според решението на Апелативния съд тя трябва да изплати на лечебното заведение сумата от 187 000 лева по лихви за забавени плащания, а също така и 11 500 лв. за разноски по самото дело.

Общинската Първа акушеро-гинекологична болница „Света София” в столицата (популярна като „Тина Киркова”) оспорва в съда констатация на касата, според която тя трябва да й върне сумата от 4334 лв., тъй като не била спазила процедурите за лечението на две новородени по две клинични пътеки.

 

Университетската болница „Свети Иван Рилски” ще съди НЗОК за 30 000 лева, дължими като лихви върху забавени плащания от януари до сега, съобщи нейният директор д-р Дечо Дечев. До дни искът ще бъде внесен в съда, сега той се формулира от юристите, поясни той.

 

Голяма частна болница в столицата също е подала иск срещу касата. Единият е по казусите за лечението на 11 пациенти, сред които и деца. Те са на обща сума 14 665 лева.

 

Касата ще разпредели парите от актуализацията на бюджета с 225 млн. лв. идния понеделник. Това ще стане на заседание на нейния надзорен съвет, съобщи междувременно неговият член д-р Иван Кокалов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4349 |27.08.2014 М. Ненков: Още днес бих спрял отварянето на нови болници . 4| 4703 |26.08.2014 Съдят британец за секс с ... матрак . 1| 4841 |18.08.2014 Родители се съдят кой да плати гроба на щерка им . 3| 5066 |15.08.2014 М. Ненков подхваща управата на болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads