Реклама / Ads
42| 9882 |04.09.2014 ИНТЕРВЮ

Л. Младенов: Главата на елита в Македония лежи и мисли в Белград

.
Лазар Младенов
Усилията за присъединяване на Македония към ЕС е измислена категория. В реалността усилия не съществуват, казва за Фрог председателят на БККС.
 
Интервю на Ана Кочева

 

- Лазаре, говорим си малко след 31 август, когато се навършиха 90 години от убийството на Тодор Александров. Взимам повод от това, за да те попитам познати ли са в Македония големите дейци на ВМРО и какво е отношението към тях?


- Историята в Македония почива на приказки, преразказани от ученици от старата школа, наречена при нас „Кумровачка”, по родното място на вожда и твореца им, Йосип Броз – Тито. Тук има място само за идеологически „подобни” дейци, не за всички и за повечето. Затова е и сиромашка македонската „история”.  Аргументите нямат значение в тая история, въпреки факта, че те ги обявяват в книги с много малък тираж, който не позволява тези книги да се намерат в книжарници, със шанс да бъдат прочетени от обикновения човек. Историята тук е представена с няколко от големите дейци, но само ако са подобни на идеологията на системата от преди 1990 година. Десните дейци и днес са представени като предатели, бугараши и това е и причината, поради коя „историците” не ги споменват, а и когато го правят това, правят го по една пропаднала идеологическа матрица. Новият тренд в македонската „история” е помакедончването на отделни дейци на ВМРО, досега забравени. Такъв е случаят с Тодор Александров, Борис Сарафов, Васил Чакаларов и безброй други великани. Но между тях, все още няма място за един от най-великите, Иван Михайлов.  И каква е тази история, в коята великаните са представени като врагове или изобщо не се споменват?

 

 - Тези дни БККС сезира обществеността за поредно посегателство към българската история, извършено този път в Чехия и свързано с апостолите на българската и славянската азбука и култура Кирил и Методий. Разкажи ни повече за това?


- В чест на 1150-тата годишнина от Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий, чешката телевизия и Филмово студио „Барандов“, заедно с филмови компании от Словакия и Словения са заснели филмова продукция под заглавие „Кирил и Методий – Апостолите на славяните“ (https://www.filmcyrilametodej.cz). Историческата сага, която все още не е представяна пред българските зрители, се рекламира като първия чешки филм в стил „докудрама“ (по подобие на аналогични исторически продукции на Би Би Си).  В рекламата се описва самия филм: “Този чехословашки проект е замислен като паневропейски и отчита исторически факти и събития, които имат отношение към други нации, включително поляците,русите, македонците,сърбите, гърците и т.н.  Проектът беше представен пред Негово Светейшество Вартоломей (Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски Патриарх, Председателстващ архиепископ на Световната православна църква) и получи позитивен отзив.”

Неспоменаването на българската нация прави особено впечатление. Подобно на случая със съпродуцирането на пропагандисткия филмов „шедьовър“ „Трето полувреме“, тук отново е въвлечена така-наречената „чешка връзка”, зад която медиите в Република Македония и политическите наблюдатели отдавна съзират зле прикрити материални интереси. Същевременно чешкият еврокомисар Щефан Фюле беше нееднократно обвиняван от злите езици за неприлагане на стриктните критерии за еврочленство спрямо кандидатурата на Р. Македония и стремеж за включването й в ЕС през „задната врата“.

 

- Пропагандната машина в Скопие извършва огромна дейност, за подмяната на национална идентичност на обикновените хора в Македония. Скоро ми разказаха, че там всъщност името на България въобще не се артикулира, все едно, че такава държава не съществува. Вярно ли е това?


- Коминтерновската идеологическа матрица и сърбо-комунистическият чип, имплантиран в главите им, не позволява на част от народа и на абсолютно целия медиен свят в Македония да видят реалността такава, каквато тя е. В един такъв амбиент е нормално България да е врагът, който служи за заплашване на хората с изпрани мозъци. Основният белег на македонските медии беше и остава говорът на омразата срещу България. България се споменва само с отрицателни новини и злоба като череша върху тортата. Но това започва да става и контрапродуктивно, защото все повече хора осъзнават, че етническите сърби, които ръководят с влиятелните медии, ги манипулират до неосъзнаваемост. Въпреки че медийното пространство е едностранно, без шанс да се приложи и друга „истина”, хората не приемат пропагандата, че ще трябва да отиват в казармата или да плащат дебели данъци на Българската държава. Те започват да коментират това просто като хумористичен момент или пак съвсем сериозно и откровено да казват че СМЕ БИЛИ  и ако трябва пак ще бъдем новото опълчение в отбраната на националните интереси на Майка България!

 

 - А говори ли се за подновяване на усилията за присъединяване на Македония към ЕС?


- Усилията за присъединяване на Македония към ЕС е измислена категория. В реалността усилия не съществуват. Те са само параван за скриване на основния идеал на политическите елити, а това е забогатяването на сметка на обикновения народ. В една европейска среда, елитът би бил изложен на силен контрол, без възможности за манипулации. А тук е и основният момент. Не може да има усилия, при политически елит чиято глава лежи и мисли в Белград. В една такава ситуация, нормално е да се мисли на Русия, а само декларативно да се говори за ЕС. От тук и конкретиката че македонският политически елит няма ясна визия за бъдещето на Македония.

 

- Ти самият имаше големи, в т.ч. и лични проблеми заради обществената си активност. Продължава ли натискът върху семейството ти? Чувстваш ли се застрашен?


- Фактът че македонските власти все още се занимават с нас българите, показва и доказва че времето на сърбоманщината в рамките на властта в Македония не е минало. Подобно на времето между двете световни войни и времето след Втората световна война, и днес в декларативно демократична Македония, ние, българите, сме изложени на гонения, терор и дискриминация. Може някой да каже, че не е така, но как да се разясни факта че и днес, 24 години след прехода в Македония няма нито един явно деклариран българин на какъвто и да било пост, на което и да било ниво в македонското общество? Заради промяна на този статус и заради новото българско възраждане в Македония, си заслужава да изтърпим терора на властите върху нас, включително и моето семейство. Това е жертвата на олтара на безумието. Повече от това, какво? Да ни отнемат животите ли? Не вярвам да са толкова луди да го направят. Целта им беше със заплахи да ни накарат да се откажем от делото. Но тая опция не е в нашите глави. Ние продължаваме напред въпреки всичките трудности.

 

- Без да те карам да ставаш пророк, но вероятно не е много трудно да се предвиди - какво е македонското бъдеще, Лазаре?


- В моментната политическа ситуация македонският път има посока към НИКЪДЕ! Без ясна визия, без истината пред себе, няма бъдеще за Македония. Бягството от историческата истина и кражбата на чужда история, промяната на и така фалшивата идентичност са пагубни за Македония. Ситуация, когато всички около нас знаят кои сме и какви сме, им позволява да си строят стратегии в лична полза, но не и в полза на Македония като държава. Това е само чист идеал на българите от Македония и на България като държава, но не и на другите. Трябва да напомня че българският елемент в Македония е държавотворният елемент, но изпраните мозъци не могат да разберат това. Миналата година, заедно с албанците, в Струга отбелязахме 100 години от Охридско-Дебърското въстание. Всички 18 докладчици на конференцията, бяха единодушни, че това е българо-албанско въстание. А участниците, между тях и Председателят на Албанската Академия на науките, бяха видни историци и учени от Македония, България, Албания и Косово. Надявам се да разбирате поантата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9500 |01.04.2013 Л. Младенов: Изборите в Македония не бяха нито честни, нито демократични . 48| 21135 |02.08.2012 Л. Младенов: В Македония се осъзнават, страхът се пречупва . 37| 40444 |20.02.2012 Проф. д-р Любомир Стойков: Държат елита далеч от властта . 17| 9428 |13.10.2010 Л. Младенов: Ризински e жертва на сподвижниците на Милошевич в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads