Реклама / Ads
67| 31643 |08.09.2014 ИНТЕРВЮ

Птицевъдът Благо Джиев, кандидат-депутат: Стига политически лъжи!

.
Пари дава този кандидат-депутат, който иска да замаже работата, който иска да излъже хората, да купи съвестта им. Моето верую е: не купувам чужда съвест и не продавам моята на никаква цена. Колко бивши депутати и настоящи кандидати имат смелостта също да го декларират? Това казва в интервю за Фрог нюз независимият кандидат-депутат, честен човек и известен бизнесмен Благо Джиев.
 
Интервю на Красен Бучков

- Г-н Джиев, как решихте да станете кандидат-депутат и кой стои зад вас? Вие си имате име, коя е причината да погледнете към парламента ?

 
- Преди месец при мен идваха представители на „Движение за защита на гражданите и държавата”  и най - настоятелно ме убеждаваха да се кандидатирам за независим кандидат в предстоящите избори. Тази идея ми дойде като гръм от ясно небе. Отказах им категорично.  След нови две посещения ми зададоха и въпрос, дали съм доволен от това, което става в страната ни. Естествено отговорът ми беше, че не съм доволен. Но не можех да приема, че бягам от отговорност .Безспорно политиката е най-сигурният и печеливш бизнес, както сега, така и откакто свят светува. Желанието на човека да господства над  другите датира още от неолита. В документалните филми на американския сценарист и режисьор Питър Джоузеф ,/’’ Духът на времето ’’/ се казва,  че ‘’ още оттогава човекът се е съхранил все така алчен, арогантен и властен ’’. И още, че  ‘’демокрация никога и никъде не е имало, това е измислена квалификация ‘’. Казано накратко, всеки се стреми, да се докопа до властта . Аз нямам такава нужда, приемам го като дълг. Отричам всичко негативно в този измислен и порочен свят, в който живеем. За мене парите са средство за създаване на производство /за съжаление за сега друг вариант няма/, респективно за създаване на блага. Ако бъда лишен от тази възможност,  животът ми губи стойност. ДНЕС ВСИЧКО Е ПАРИ. А когато става въпрос за пари, честността, почтеността и човешките добродетели не са фактор за реализация. Напротив - са пречка. За това не се вписвам в платформите на политическите партии. И така, помислих няколко дни и за първи път в живота си вземам такова важно решение, поддавайки се на външен натиск. Но да не бъда грешно разбран. Не съм ничие лоби и няма да бъда!  
 
- И все пак вашите виждания не се ли доближават до тези на някоя от партиите ?

-  В интерес на истината всичко, което става днес, е толкова страшно и толкова порочно, а  липсва истинска дискусия в публичното пространство. Разбира се, това което  ще кажа е, че не очаквам нещо добро да ми се случи и да стана популярен като кандидат за депутат.  Това е голям риск, но все пак някой трябва да се нагърби и да каже истината. От «Атака» говорят много истини  за държавата и света, за политиката като цяло, но според мен начинът, по който го казват и със самочувствието, с което парадират,  някак си отблъскват хората. Губи стойност тяхната изява.  Желанието ми е моето послание да стигне до възможно повече хора. Те да решават кого да подкрепят.  
 
- Като кандидат –депутат какво най-много го боли бизнесменът и човека Джиев от ставащото в България ?

-  Не желая да ме наричат бизнесмен, нито инвеститор. Това са измамни понятия. Другите са; ‘’демокрация ‘’,’’ БВП ‘’, ‘’ глобализация ‘’, ’’ европейски ценности ‘’, ‘’субсидия’’. Тези думи имат коренно противоположен смисъл. Продажните ни политици са ги насадили дълбоко в душите на хората, но с ‘’ любезното ‘’ съдействие на медиите.   Държавата ни в момента е подложена на тотално разграбване – и материално, и духовно. Тяхната цел е в България да е лошо, умните и кадърните хора да търсят реализация  извън България, да сме банка кадри на западната икономика и здравеопазване, което е най-страшното, най-непоправимото. За сега се справят перфектно?! Преди години американците бяха констатирали, че един американски инженер струва на държавата 250 хил. долара. Ако приемем, че от напусналите над 2 млн. българи половината са инженери, то това прави 250 млрд. долара?! Половината да е вярно, това се равнява на над десет пъти от външния ни дълг . Да сте чули някой политик или държавник  да говори за този казус?  Нашите политици само говорят как в Англия нашите не ги вземали на работа, какви проблеми имали в Испания. Какво е това ? Това е болестно състояние. Това не е нормално. В края на краищата всеки се спасява кой както може, но да се говори с такъв патос за емиграцията, значи има хора и организации, които подтикват към това, което не е в интерес на държавата. Чувам онзи ден, че германците щели да правят конкурси в България за ученици, които да работят и учат там. Това е страшно! Те ще ни обезкървят  още  с подрастващото поколение. Вземат всичко читаво. Защо произвеждаме образовани хора, като точно те заминават на Запад ?  И това е политика от десетилетия на САЩ. Изсмуква се цвета на една нация отвсякъде.

Друго, всички вестници се продават, всички  служат на чужди интереси, което е най-страшното. Всеки има нужда от пари, но такова израждане на ценности и морал е просто ужасно. Ще ми говори онзи ден Бойко Борисов за съюз с Реформаторския блок. Кои са реформаторите?. И аз съм бил от тях, но сега ми е жал да го споменавам. Това е истината. Борисов ще бъде с РБ и с Германия. Представяте ли си? Той демонстрира как Германия и Меркел му пожелават успешни избори. Какво е това? Ние не сме държава, а провинция някаква, в която ни се намесват отвън, чужди държави и политици. Ние нямаме права в собствената си държава. Непрекъснато се създават нови и нови разпоредби и постановления. Те идват от Брюксел, нашите политици  уважаеми читатели само ги прилагат. Тяхната цел е само да пречи на бизнеса. Да, колкото и абсурдно да ви звучи, това е точно така!  Демонстрира  се, че се прави нещо за тях, че е в техен интерес.
Безспорно нещата не вървят добре и по-голямата част от българите го изразяват публично. Мнозина мечтаят за силна ръка. Други в заблуда констатират за лошото наследство от времето на соца. Българските медии са абдикирали от свещеното си право, но и задължение, да информират хората за случващото се в родината ни, водени само и единствено от корпоративни интереси. Болшинството българи са приели максимата ‘’и сам воинът е воин ’’. Над  два милиона българи, вече напуснаха страната ни. Други загубиха къщите си и станаха безработни. Трети търсят спасение на душите си в църкви, секти, алкохолизъм и наркотици. Хомосексоализмът вече не е обидно определение?! То е ценз . Живеем в някаква псевдодемокрация... Чърчил преди повече от 60 години беше казал , ‘’ демокрацията не е най-доброто, но по-добро засега не е измислено ‘’. Само че демокрацията от времето на Чърчил досега се е изродила няколкократно .
 
- Чакайте малко, нашите политици говорят непрекъснато за европейските ценности, а вие май сте на обратното мнение. Защо така се палите и сте против тях?

Всички говорят /с изключение на някои  националистическите партии и движения/  думи и изрази, които имат коренно противоположен смисъл като: ‘’Демокрация ‘’,’’ Инвеститор’’ , ‘’Европейски ценности  ‘’, ‘’ БВП ‘’, ‘’ Глобализация‘’ ,’’ пазарна икономика ‘’. И понеже израза  ‘’ европейска ценностна система ‘’, ежедневно се насажда от медиите на обществото ни, ще направя една съпоставка по един показател, а нека хората в България си направят извода.    
За какво ни се наложи от Брюксел да вдигнем забраната за влагане на вода в месото?  А защо ДДС  на месото в Полша е 3% , а в България е 20%? Ккак искате да няма контрабанда? Определението "влагане на вода" не е точно. Влага се водна емулсия с препарати вредни за здравето /констатацията не е моя, а на евроексперти /. Производството на машини и оборудване плюс различните видове препарати, по обем далеч надхвърля производството на машини за стандартно, натурално производство! Ежедневно в България влизат по няколко тира от вълшебните препарати, които увеличават количеството произведено месо с 50%. Информацията, че 80% от предлаганото месо и месни продукти на пазара са от внос,  е показателно какво консумирате вие потребителите. Кампанията, която се провеждаше до скоро у нас срещу порочните технологии, създадени в развитите страни преди десетилетия, не се хареса на управляващите от Брюксел, защото тази ‘’ зараза ‘’, можеше да се разпространи и в други страни от ‘’демократична Европа‘’.  И това ще доведе до закриване на редица предприятия, които допринасят за ’’брутен вътрешен продукт’’ на западната икономика. Да сте прочели някъде, уважаеми читатели, някой депутат, политик или общественик  да е изразил своето негативно становище по този казус? Защото става въпрос за основна човешка нужда. Това е основната причина за бурното развитие на фармацевтичната индустрия по целия свят, но това доведе и до откриване на нови работни места, респективно приходи към БВП?! 
Болестите ни не са от лошия въздух, който дишаме, а от храната. За европейската икономика здравето е на заден план, пораженията са доказани от европейски експерти. Забраняват ни да ядем качествена храна.
                                                             
- Защо сте независим кандидат за депутат? Нали сте общински съветник от ГЕРБ ?
 
- Аз съм общински съветник, но още първата година им казах, да не ме броят. Защото това, което партия ГЕРБ създава тук,  е пагубно за държавата и аз не мога да я подкрепям. Те ни накараха да подпишем декларация, че ако не служим на партията, трябва да напуснем като общински съветници. Общински съветник съм, но не благодарение на ГЕРБ и те го знаят.

- А от БСП не са ли Ви търсели ?

- БСП са в криза, от която трудно ще излязат. Но ако не го сторят скоро, ако не се определят категорично, лява партия ли са, дясна ли са.....ще изчезнат от политическата сцена. Младото поколение мислят по прагматично, по мъдро. Не всеки от тях би станал политик-предател, както настоящите и тези от времето на прехода.   
 
- Коя е инициативната група , която те издигна за кандиат-депутат ?
 
- Хора  от Костинброд. Местни хора са, които ми вярват и ми имат доверие.
 
- Каква е програмата Ви?
 
- Програмата ми е в главата. Човек има ли морал и иска ли да направи нещо за хората, нещата са лесни. Само че не са печеливши. Да  правиш днес добро, въобще не е печелившо.
Трябва да започнем с оправяне на външните проблеми на държавата. Давал съм пример с моето предприятие. Най-добре е да отдам всичко под аренда или на концесия. В Европа няма птицекомбинати. Там всичко е отделно. Такова предприятие като моето там е  от шест фирми. Едни имат кокошки носачки, други гледат пилета, трети имат люпилня и т.н. Моят цикъл е по-удачен, ако има държава, която да ми осигурява непрекъснато пазар. А тя не помага, а пречи. Тя създава нелоялна конкуренция с контрабандата. В Полша месото е с ДДС 3%, а у нас 20%. В момента в България влизат много тирове на ден. По документи всичко е изрядно. Направиха едни мобилни групи, които следяха за това. Има резултат, но не достатъчно. После документите ги няма. А аз като изнасям за Румъния пилета,  румънецът ако не ги осчетоводи,  аз излизам виновен. Поляците не ги интересува къде заминава пилето и какво става с него. От тях се иска да бълват и произвеждат. Тяхното пиле колкото е без ДДС, моето е с ДДС толкова. Доскоро цената в Полша беше 1,72 евро. килограм пилешко месо./колкото моето с ДДС/. Няма държава. Да си чул някой да повдига въпроса? Никой.
Трябва да се ограничи контрабандата. Тя е всичко. Една държава въобще да няма правителство, да има една полиция като хората, която да въдворява ред, ще е  добре. Контрабандата съсипва всичко. Комисията за защита на конкуренцията е измислена структура. Тя няма никаква функция. Тя само събира хонорари и се печели  лично, а държавата няма никакво отношение. Няма ли контрабанда, ще има пазарна икономика. И без субсидии? Субсидията е тумор. Тя заробва производителя, не му помага. Това е основната функция на субсидията. В Америка всички фермери са в огромен дълг, от които няма спасение.  

- Вярвате ли, че ще успеете на изборите в борба с такива мастодонти като ГЕРБ и БСП?
 
- Въпросът опира до пари, а аз не мога да вадя и раздавам наляво и надясно. Това е абсурд! Няма как да стане. Пари дава този, който иска да замаже работата, който иска да излъже, да ги купи, да им купи съвестта. Моето верую е: не купувам чужда съвест и не продавам моята на никаква цена. Колко бивши депутати и настоящи кандидати имат смелостта да го декларират?  И трябва да си плюя на сурата, за да го правя. Както някои , за които говорят, че  получават милиони евро за Козлодуй и им превеждат суми в швейцарска банка. При мен няма как да стане.
 
- Срещу Вас са Корнелия Нинова от БСП, Ивайло Московски от ГЕРБ, Емил Иванов и бат Сали от ДПС? Как ще се чувствате срещу тези  известни имена?
 
- Нямам чувство за малоценност. Корнелия Нинова е идвала при мен, разговаряли сме за много неща, но тя бяга от големите, важните  причини, които трябва да се решават. Ако продължаваме в тази посока, катастрофата ще е необратима!  Давал съм и филми да гледа. Тя е с позиция, но  какво ще говори с мен. Ще постави дребни, битови проблеми. Големите са на друго място.  При мен няма да има скрито покрито. Какво значи да има скрити точки в договор на правителството, когато става дума за милиарди долари. Какво говори това? Какви са тези потайности ? Значи има нещо нередно.... 
Ивайло Московски може да е добро момче, но идеологията на ГЕРБ е пагубна за държавата и няма какво да говорим, че ми е конкурент. Тук става въпрос за морал, достойнство и национални интереси. Аз отивам в параламента, не да си оправям нещата, а да си търся белята, дето се казва. Не отивам за собствения си интерес. Може би това е разликата. Излиза тези дни президентът и казва, че ще увеличава военния бюджет, след него Бойко  ‘’репликира ’’, че пари за оръжие повече няма да дава. Какви са тия гербаджийски пинизи? Бойко против президента. Будалкат народа, чешат простите селяни... Не може да говориш едно днес, а утре друго.  
Ще се оправим , когато хората осъзнаят за какво става въпрос. Брюксел не е панацея, не е това, което се внушава на хората. Какво значи инвеститор? Той няма задължението да създава работни места и вдигне жизнения стандарт на хората. Това е само в главите на политиците. Субсидията е начин за заробване на дейността. Не може да се субсидира реално производство. Това е създаване на наши и ваши. Разделяне на интересите на хората с цел производителят да бъде манипулиран и контролиран. Всички чиновници обичат да раздават пари, защото като работи с банкноти, все някоя ще му залепне по ръцете, а се минава  през много ръце.
Брутният  вътрешен продукт е критерий за благоденствие, нали? Какво благоденствие? От година на година ставаме по-бедни и всичко се съсипва и изражда в държавата, а БВП расте?! Какво ви говори това?
Говорим за европейски ценности, а те ни се подиграват на нас. И всеки ден никнат молове. И смятате, че ги правят за  бизнес и печелби? Забрави! Това са фалшиви пари, това са хора които по идеологически причини са дошли тук. Това важи и за монополите, и за веригите..
 
- Вие сте върл враг на монополите и веригите. Продължавате ли борбата с тях ?
 
- Какво значи враг? Аз не воювам с никого. Просто продължавам да говоря истината. Друго не мога да направя. Не мога да въздействам на днешните политици. Когато съм говорил с някой депутат или човек от изпълнителната власт съм оставал с впечатление че си говорим на чужди езици . Но няма да се откажа да говоря истината и да правя това, което мисля, че е добро за България. А защо веригите не подлежат на финансова ревизия, не плащат корпоративен данък?! Какво е това? Тези молове дето никнат непрекъснато, за какво са тук? Да не мислите, че инвестира негови пари и разчита да си върне инвестицията и да спечели?! Преди  200 години американският президент Джон Адамс е  казал: ‘’Има два начина да се завладее една нация. Единият е чрез меч, другият - чрез дълг‘’. Това важи и днес. Защото тези, които командват днес , са потомци  на същите тези хора, които са командвали преди 200 години.
 
- С какви средства ще провеждате предизборната кампания ?
          
- Ще направя така, че да кажа на колкото се може повече хора това, което мисля, да им внуша моите истини. С мои средства, доколкото мога.

- Какви политики бихте подкрепяли в парламента?

- Ще подкрепям всичко, което е добро за държавата. Ако съм за купуване, няма да съм тук сега. Ще го продам това предприятие и ще взема десетки милиони, които не мога да похарча и на оня свят. Моят живот е да правя, да създавам нещо. Ако съм в параламента, ще съм активен, няма да се крия по барчета и правя шушу-мушу, да правя далаверки и като на търг да си продавам съвестта.
 
- Колко гласа са Ви нужни, за да влечете в парламента от Софийска област?

- Сметки няма да правя. Такова внезапно решение по такъв важен въпрос не ми позволява да правя каквито и да било сметки. Амбицията  ми се свежда най- вече до това да информирам хората, че живеем в безумен свят. През изтеклите вече 25 години преход не се правеше преход , а разграбване на държавата ни, икономически интелектуално и демогравски. Най-отговорно го заявявам, че такава продажническа политика , каквато се водеше през последните 25 години /води се и сега/, никое бивше правителство от  историята на България не е водило! Казва ви го човек, който допреди няколко години е бил с десни убеждения, както и моите родители - лека им прост... Меркел щяла да ни оправи... Както оправи Хърватска. Преди Косовската криза, бивша Югославия е имала 5 милиарда  евро дълг. След войната, до преди  2-3 години, дългът на всички републики беше 184 милиарда евро - след като се ‘’освободиха‘’ от Милошевич. Само Хърватска има дълг от 68 милиарда евро. Немски ‘’инвеститори‘’ са им взели туризма по море, който е носил близо 40% от БВП. Като чуете някой политик или журналист да ви говори, че инвеститорът е нещо добро, не му вярвайте, това е лъжа. Инвеститорите са проблем за редовите хора от всички страни на планетата. В един американски документален филм ги наричат ‘’лешояди’’. Те ходят там, където има мърша. Там, където няма закони, а  има продажни политици .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 40854 |27.01.2014 Птицевъдът Благо Джиев: Качественото ни производство пречи на контрабандата . 10| 12188 |25.04.2012 Крум Благов: Медиите са пиар отдели на собствениците . 49| 18327 |09.11.2011 Журналистът Крум Благов: Съветник на Станишев раздаде първия милион на олигарсите . 2| 9563 |30.09.2008 Андре Токев:В България има благоприятни условия за хранене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads