Реклама / Ads
4| 5245 |12.09.2014 НОВИНИ

Учен: Повечето Е-та увреждат ДНК-то ни

.
Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това , каза в „Здравей, България” доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.
 

По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. „Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно”, категоричен беше доц. Милошев. „Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност”, заяви още той. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни. „Изследването не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект”, обясни доц. Милошев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1072 |10.12.2025 САЩ удължиха срока за продажбата на активите на „Лукойл“ до 17 януари . 1| 1362 |10.12.2025 Тирамисуто вече е нематериално културно наследство. Как Италия стигна до признанието? . 4| 1490 |10.12.2025 Исландия също ще бойкотира „Евровизия 2026“ заради Израел . 9| 1763 |10.12.2025 Тръмп разклаща доверието: Европа вече подготвя отбраната си без САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads