Реклама / Ads
25| 5098 |14.09.2014 НОВИНИ

Местан: Обсъдихме с президента Ердоган ДПС като ресурс на България

.
Основно обсъждахме двустранните ни отношения, но аз поставих и въпроса за това, че ДПС като българска партия е стратегически ресурс на България именно заради модела, който носи в себе си".Това съобщи в предаването „120 минути" по бТВ лидерът на ДПС Лютви Местан за изненадващата среща между него и президента на Турция Реджеп Ердоган.
 
България и Турция имат огромна роля в разширяването на цивилизационната сигурност на света, добави той.

„Срещата между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено. Противоестествено би било да няма такъв диалог. Тази среща бе неизбежна, необходима и полезна за България. Аз заявих желание за среща с Ердоган още след избирането ми за председател на партията. Имахме такава среща с предишния президент. След това поисках среща и с новия президент. Получих положителен отговор сега и затова срещата беше в този момент. Трябваше да уважа определената от домакините дата, обясни той.

„Разговорите в Турция бяха проведени на турски език и сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговора. Затова не взех българи на срещата с Ердоган. Съвсем естествено бе разговорът между мен и Ердоган да се проведе на майчиния ни език. Аз не мога да комуникирам с избирателите си на своя майчин език", каза още той по повод срещата.

„Основният акцент на нашето предизборно говорене, като политическа сила, е да представя интересите на оцеляващите. Самата политическа битка също е битка за оцеляване, но ние залагаме на концепцията за оцеляване в развитието.", посочи Местан.

„Движа се с един шофьор и четирима души охрана. Това решение обаче не е мое и не знам какво седи в основата на това НСО да реши да имам толкова голяма охрана. Тази охрана е от близо година и аз нямам привилегията да знам кои са реалните основания за нея. Това е класифицирана информация, до която няма как да имам достъп. Охраната е нещо на което не бива да се гледа като на някакъв атрибут на властта. Тя означава ограничена свобода и не пожелавам никому да бъде в такъв режим. Чакам с нетърпение момента, в който новият началник на НСО ще ме покани и ще премахне охраната. Това е тежко изпитание за мен и за семейството ми", отговори той на въпрос за личната си охрана и сигналите за заплахи за живота му.

„Тезата за „Всички срещу ДПС" е в основата на виждането ,че ДПС е етническа партия, застрашаваща сигурността на страната. Като цяло държавната политика е насочена към идеята за контрола към етнорелигиозни различия, отколкото към интегриране. ДПС обаче не може да бъде изолирана. Смятам, че желанието за изолирането на ДПС е в противоречие със сигурността на страната", каза още Лютви Местан.

„Ние смятаме, че проблемът с публичния образ на ДПС е толкова наш, колкото е и изкривено възприемането ни като етническа партия. Няма нищо по-естествено от това в нашите листи да намерят място представители на всички етноси в България. Това не е въпрос на самоцелно представяне на етнорелигиозната палитра в страната, а естествено състояние на една партия с много ясна либерална идентичност", каза още той и даде пример с това, че в две от листите на ДПС водачи са кадри от ромски произход, които той ще поздрави на 5 октомври.

Той бе категоричен, че не трябва да има тема на разговор за това дали в листите на която и да е партия има хора от различен етнически произход.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5756 |28.08.2014 Местан: Ще имаме повече от 400 000 гласа . 14| 5226 |04.08.2014 Цонев: БСП се държи за бюджета като президента миналата година . 107| 5450 |02.08.2014 Станишев: Има негласна коалиция-ГЕРБ, ДПС и президента . 12| 4851 |01.08.2014 Местан: Не можем да жертваме публичния интерес заради партийни страхове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads