Реклама / Ads
7| 6206 |15.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев пред Фрог: Майката на стрелеца от Лясковец е оцеляла по чудо

.
Адв. Михаил Екимджиев
Дори хората, които не са професионалисти са наясно, че едни добре обучени полицаи са могли да измислят някаква оперативна разработка от март 2012 до 2014 година за случая „Лясковец”, чрез която стрелецът Петко Петков да бъде задържан по един безкръвен, щадящ живота му, този на майка му Стефанка и на полицаите начин, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев, който защитава правата на обвиняемите в Страсбург.
 

Използвана е сила и оръжие срещу човек, за когото повече от 2 години се знае, че има девиантно поведение, притежава оръжие с изтекло разрешително за ползване. Ясно е, че полицията е бездействала 2 години и изведнъж много рязко, остро и агресивно е подходила при провеждането на операцията, която очевидно не е планирана и проведена по най-добрия начин, подчертава адвокат Екимджиев.

 

Поведение на ръководството на МВР не показва, че държавата е положила дължимата грижа за запазване на живота на Петков и майка му. Това от гледна точка на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека е нарушение на правото на живот. Не е направено нищо, за да бъде минимилизаран рискът това да се случи, категоричен е защитникът.

 

Майката на Петко Петков е оцеляла като по чудо в баталията. При планирането на тази акция защо не е помислено и направило така, че поне нейният живот да бъде пощаден. Акцията е трябвало да се проведе когато майката е навън.

 

Трябваше вече да е потърсена отговорност на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. До момента имаше замазване на казуса.

 

Разгледал съм поне десетина случая, в които Европейският съд по правата на човека е намерил превишаване на правата на полицаи било при подобни акции, било при проявено насилие спрямо задържани вече лица, или пък не е оказана своевременно медицинска помощ, каза още Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5807 |12.09.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Костов затри здравеопазването по селата . 3| 5965 |11.09.2014 Адв. Симеонов пред Фрог: Цв. Василев не се крие, утре съдът ще се произнесе . 14| 6939 |09.09.2014 П. Блъсков пред Фрог: Никога "Труд" не е бил за фалит на КТБ . 5| 5405 |02.09.2014 Ремонтиран вариант на скандалната "Визия 2020" предложен за обществено обсъждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads