Реклама / Ads
9| 5450 |16.09.2014 НОВИНИ

Коларова: Грамотността на голямо поколение е загубена

.
Румяна Коларова
Слава богу общинските съветници в Ковачевци предотвратиха събрание на общинския съвет в училището; това стана с усилията на регионалния инспекторат, хората работят няколко дни, заяви по БТВ служебният министър на образованието Румяна Коларова.
 
Има две решения за начало на училището - децата на бежанците могат да започнат първи клас в община Земен или в София. За нас е по-важно децата да учат в нормална учебна среда. Все се надявах, че реакцията на родителите няма да е толкова остра. Семействата най-добре се интегрират чрез децата. В малко населено място контактът е пряк, а в София те са анонимни. Явно обаче няма ресурс, констатира тя.

Спекулация е, че те не са били информирани, както и че имало заплахи за спиране на автобуси, осведоми Коларова. Децата на бежанците знаели български език. Навсякъде, където българи мигрират в ЕС, започват да учат в тамошните училища, дори и без да знаят чуждия език, каза тя.

Броят на хората, получили статут на бежанци непрекъснато се променя, затова не може да се каже колко са първолаците на бежанците. Коларова посочи, че получат ли статут на бежанци у нас, тези хора напускали страната. Тя допусна, че причина за това може би са и проявите на антисемитизъм.

Не бих допуснала деца да отидат във враждебна среда и да попаднат в училище, където са нежелани, добави Коларова. Няма гаранция колко голяма е толерантността, ако не я възпитаваме; в София тези хора са просто по-невидими.

Базовата грамотност на едно голямо поколение е загубена; има първолаци, които не са виждали книга. Четенето е голяма тема, каза министърът. ВУЗ-овете ще се финансират не на брой студент, а на база на качеството, осведоми тя по повод стратегията за висше образование.

Аз имам мандат единствено и само към президента, влязла съм в политиката, благодарение на ангажимента си към него, отговори тя на въпрос ще остане ли министър и в следващия кабинет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4847 |12.09.2014 Румяна Коларова: Ще настане хаос, ако забранят телефоните в училище . 1| 4697 |30.08.2014 Коларова: Учебната година започва нормално и в наводнените райони . 10| 10205 |01.08.2014 Стягат голямо авиошоу на летище София . 25| 4706 |26.07.2014 А.Найденов:Голямото предизвикателство на БСП е утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads