Реклама / Ads
13| 4825 |16.09.2014 НОВИНИ

Офицерски съюз контра на колегите си, застава зад Шаламанов

.
Съюз „Атлантик“ изразява несъгласие с позицията на Конфедерацията на организациите в областта на сигурността и отбраната (КООСО), в която се оспорват оценките и позициите на страната ни на такъв висш форум по сигурността и отбраната. Очевидно професионалната експертиза в конфедерацията е потисната от партийни пристрастия.Товасе казва в декларация на Управителния съвет на този съюз.
 
Ето и целия тест на декларацията :
 
"Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) винаги е подкрепял инициативите и решенията на всички български правителства, НАТО и ЕС през последните 10 години, насочени към укрепване и развитие на националните и съюзни отбранителни способности. В тази връзка СОР „Атлантик“ нееднократно е подкрепял усилията на Министерството на отбраната за по-високи отбранителни разходи, отчитайки ниското технологично равнище на въоръжените сили на страната, забавянето на тяхната модернизация и пълната им оперативна съвместимост по съюзните стандарти. Подкрепяли сме усилията и на всички неправителствени организации, работещи в тази насока.

 Провежданият обществен дебат и осъждане, от някои политически партии и неправителствени организации в сферата на сигурността и отбраната на приетия работен документ на служебното правителство „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана“ най-малкото буди недоумение от неразбирането на работните механизми в НАТО, особено при подготовката и провеждането на срещи на високо равнище, на които се вземат важни решения за развитието на Алианса и съюзните способности за колективна отбрана. Буди учудване и неразбирането, че България като съюзна държава участва в подготовката и вземането на такива решения. От България се очакват ясни и недвусмислени позиции по обсъжданите теми в НАТО и предложения по вземаните решения.

 Съюз „Атлантик“  изразява несъгласие с позицията на Конфедерацията на организациите в областта на сигурността и отбраната (КООСО),  в която се оспорват оценките и позициите на страната ни на такъв висш форум по сигурността и отбраната. Очевидно професионалната експертиза в конфедерацията е потисната от партийни пристрастия. Ако предишното правителство, представители на високи позиции в което бяха високо поставени членове на Конфедерацията, включително заместник-министър по отбранителната политика, съветник в Комисията по отбраната на Народното събрание, бе започнало своевременна подготовка на национална позиция за участие на страната ни в срещата на НАТО в Уелс на 04-05.09.2014 г., едва ли щеше да се наложи служебното правителство да подготвя такава в спешен порядък.

Подготвената от служебното правителство Визия 2020 с нищо не нарушава приетите стратегически документи на страната по сигурността и отбраната: Стратегията за национална сигурност, Отбранителната стратегия и Бялата книга за отбраната от 2010 г. Напротив, този работен документ има краткосрочен характер, като допълва и доразвива оценките в посочените стратегически документи в променената среда за сигурност към момента, в условията на липса на Парламент и политически излъчено правителство.

Този документ бе наложителен и поради необходимостта да бъде разработена национална програма в областта на отбраната до 2020 г., както и нов краткосрочен план за развитие на въоръжените сили след 2014 г. Известно е, че подобни документи имат предварителен характер, нуждаят се от приемането от Народното събрание, по предложение на избрано от него правителство. Те ще спестят време на следващото правителство за анализи и оценки, но то ще е свободно да ги промени според волята на избирателите.

Очевидно експертите в КООСО пропускат това важно обстоятелство, както и промените в средата за сигурност, които доминираха обсъжданията на срещата в Уелс. А може би причината  за подобни критики към Визия 2020 е по-дълбока, защото фактите от последното участие на Конфедерацията в предишното правителство показват, че всичко, свързано с НАТО през последната година от неговото управление, умишлено бе провалено. Такива са примерите с Центъра за компетенции на НАТО в България, с поемането на ръководството на Междусъюзническата Конфедерация на офицерите от резерва за две години, от м. август 2014 г., както и опитите на някои военни „експерти" да докажат необходимостта от връщане на наборната военна служба в Българската армия.

 Колкото до Русия, тях очевидно не ги интересуват оценките в НАТО и ЕС за неприемливото поведение на руската страна в Черноморския регион и смятат, че за България не произтичат никакви рискове и заплахи от подобна експанзионистична политика. Очевидно за тях Русия ще си остане „великата братска славянска страна“, която е по-добре да замени НАТО в гарантирането на националната ни сигурност и отбрана. Логичен е въпросът като проводници на каква политика и интереси се изявяват организациите от КООСО.

 Съюз „Атлантик“ категорично се разграничава от подобно мислене и поведение. Съюзът подкрепя политиката и действията на служебното правителство и Министерството на отбраната, както и на правителствата през последните 10 години за повишаване отбранителните способности на страната ни за по-адекватен принос към колективната отбрана и способности. Смятаме, че страната ни следва да бъде адекватен и активен член на НАТО, защото в замяна се ползва от пълни гаранции за своята сигурност и отбрана, при минимални отбранителни разходи. България трябва да развива малка, но високотехнологична армия, за да бъде в състояние да действа съвместно със силите на другите съюзни държави във всякакви условия на оперативната среда. За целта държавата трябва да осигури необходимите финансови ресурси.

 Съюз „Атлантик“ смята, че България трябва да изпълни ресурсните решения от срещата в Уелс, като повиши отбранителните си разходи плавно на 2,0 % от БВП  и инвестиционната част от тях до минимум 20 % към 2020 г., по-рано от приетия десетгодишен срок. Това е наложително поради прекалено закъснялата модернизация на въоръжените сили, която ако продължава да бъде отлагана, ще доведе армията до незавидно състояние. България следва спешно да стартира няколко модернизационни проекта, при изгодни условия за разплащане и да използва максимално съюзното и регионалното сътрудничества по различни инициативи в рамките на Алианса и Европейския съюз.

 България трябва да пристъпи към изпълнението на всички решения, взети в Уелс на 04 и 05.09.2014 г., включително участие с подходящ военен контингент в Съвместната оперативна група на НАТО за бързо реагиране с висока готовност. Всякакви опити за омаловажаване на новия План за готовност за действие на НАТО или призиви за излизане от Алианса не са в съответствие с исконните национални интереси на България, а обслужват тясно партийни и чужди интереси.

 Призоваваме запасното войнство да подкрепя безрезервно и изцяло, на национално-патриотична и професионална основа, усилията на всяко правителство за укрепване на отбранителните способности на страната и за адекватен национален принос към НАТО и ЕС. Навлизаме в период на изостряне на военнополитическата среда около нашата източна граница за по-дълго време. Убедени сме, че мъдростта на нашия народ е по-силна от импровизациите на неудовлетворени от военната си кариера хора, втурнали са към политическата власт чрез тясно партиен слугинаж.

Народът избра и ще защитава европейското бъдеще на България, защото това е бъдещето на свободата, законността и човешкото достойнство на бъдещите поколения българи."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5632 |11.09.2014 Русия и Китай с контраудар срещу SWIFT . 24| 5498 |08.09.2014 Ударна битка с контрабандата по митниците . 2| 4820 |28.08.2014 Без забрана за къпане на Офицерския плаж . 27| 5511 |27.08.2014 Коритаров брани вота в Турция; Джабмазки-контра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads