Реклама / Ads
25| 5246 |16.09.2014 НОВИНИ

Местан тревожен за служебния кабинет

.
Източник: Булфото
От ДПС се разтревожиха от действията на служебния кабинет. В открито писмо до президента Плевнелиев и служебния премиер проф. Близнашки лидерът на партията Лютви Местан коментира работата на служебното правителство с тревога.
 
„Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от парламент и кабинет, легитимирани след демократични избори", пише Местан. От писмото става ясно, че причина за тревогата на ДПС са опити на кабинета, назначен от държавния глава, да променя принципни позиции, които нашата страна вече е заявила по новата Програма за развитие на селските райони и схемите по Директните плащания за периода 2014 - 2020 г.

Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР, което поражда напрежение сред българските земеделски производители и дава знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства, заявяват от ДПС.

Местан акцентира и върху зачестилите случаи на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт.

„В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини. Надявам се, че ще предприемете нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция", посочва лидерът на ДПС.

От ДПС припомнят, че в периода 13-18 октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация, на която ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн.

Убедени сме, пише Лютви Местан, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект.
По думите му, позицията на България за Конференцията ще се изготви от МЗХ и МЗ в рамките на мандата на служебното правителство. Местан иска от двамата да бъде проследена и контролирана подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани.

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Министър-Председател,

Настояваме да разпоредите проверки по представените настоящи и предстоящи за реализация управленски решения. Очакваме Служебното правителство да предприеме нужните мерки, така че действията му да не будят притеснения в българското общество и да не оставят сериозни съмнения за партийна ангажираност, което е в противоречие с правомощията на Кабинета.

Продължаваме да споделяме идеята, чe Служебното правителство е призвано да управлява експертно, надпартийно и националноотговорно, като гарантира най-напред и преди всичко условията за провеждане на изборите за 43-то Народно събрание и плавен преход в управлението за категорична политическа стабилност в държавата", посочва в заключение лидерът на ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4905 |15.09.2014 Местан се оплака от дискриминационна политика . 25| 5098 |14.09.2014 Местан: Обсъдихме с президента Ердоган ДПС като ресурс на България . 33| 5828 |14.09.2014 А. Райчев:Срещата на Местан с Ердоган- събитие на годината . 95| 10890 |04.09.2014 Д-р Тренчев пред Фрог: Станишев и Местан бяха регенти, Чобанов - недоразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads