Реклама / Ads
4| 5300 |17.09.2014 НОВИНИ

М. Дамянова: Реформата в образованието е моята кауза

.
Милена Дамянова
Моята лична кауза е да се случи реформата в образованието и да бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование.
 
Tова каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра пред представители на учителското съсловие от Oбщина Дулово. „Нашият проектозакон мина през много широко обществено обсъждане. В  разработването му участваха над 600 души – учители, директори на училища, психолози, родители, представители на общините и научната общност. 

Този законопроект не е просто на ГЕРБ, а на цялата професионална общност и на родителите. Затова ние предвиждаме да го внесем още в първите дни на 43-то Народно събрание. Има дискусионни теми, но дебатът трябва да се състои в Народното събраниe”, коментира Дамянова. Тя изрази мнение, че учебните програми трябва да се актуализират с цел усвояване на практически умения, а това може да стане чрез приемането на Закона за предучилищно и училищно образование.

Милена Дамянова представи част от акцентите в управленската програма на ГЕРБ в областта на образованието. „За ГЕРБ образованието и научните изследвания са ключови фактори за икономическия растеж на България. Образователната система трябва да дава на младите хора перспектива за кариера в България. И това е нашата задача.

Затова работим за увеличаване на инвестициите в образованието,  за по-високо заплащане на учителите и повишаване на квалификацията им, за въвеждане на  електронни учебници, които са разбираеми и интересни за учениците и за използване на информационните технологии в цялостния процес на обучение“, каза още Дамянова.

По думите й, финансирането на безплатните занимални и на заниманията по интереси ще продължи. „Но аз съм длъжна да ви кажа, че към момента има средства само за първия учебен срок. За съжаление, правителството, което ни управлява в последната година, не е предвидило във финансовата рамка нито средствата за целодневна организация, нито така широко обявеното увеличение на учителските заплати. Защото единният разходен стандарт е вдигнат с 0.8%, т.е. средства за това повишение няма, а то дори не обхваща всички учители“, каза Дамянова.

По думите на Милена Дамянова в сферата на професионалното образование вече е въведено т.нар. дуално обучение. „То обаче не е задължително, то е само една възможност за професионалните гимназии и за бизнеса. Дуалното обучение е формулата на Германия за ниската младежка безработица. Ние не сме пренесли тази система механично, тя е съобразена с българските реалности и е възможност за тези гимназии, които имат добра комуникация с бизнеса, за да могат учениците да се обучават в реална работна среда“, каза още Милена Дамянова.

Тя допълни, че по време на управлението на ГЕРБ е въведена задължителната детска градина за 5-годишните деца и по този начин правителството на Бойко Борисов е инвестирало допълнителни 500 млн. лева в най-малките деца и в ранно детско развитие. В управленската програма е предвидено детските градини да получават средства за различни допълнителни дейности по европейски програми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6486 |31.07.2014 ГЕРБ събаря реформата „Бисеров-Йовчев” в системата за сигурност . 0| 5668 |14.05.2014 Ил. Йотова: Мит е, че образованието ни е добро . 39| 6060 |12.02.2014 Дружбата ни със Северна Корея продължава в образованието и културата . 15| 5139 |15.01.2014 Местан: Законопроектът на ГЕРБ за образованието е непригоден, иначе щяха да го приемат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads