Реклама / Ads
34| 5195 |17.09.2014 НОВИНИ

АФИС: Изненади са възможни около малките партии

.
Изненади на предстоящите избори могат да дойдат по линия на малките партии, показват изводите от проучване на електоралните нагласи на социологическа агенция АФИС. Пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4%. Единственото сигурно е, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство, смятат социолозите.
 
Освен трите сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, формациите, които разполагат с шансове за бъдещо парламентарно представителство, макар и в различна степен, са Реформаторският блок,  Патриотичният фронт, АБВ, "България без цензура" и "Атака".
Три партии демонстрират потенциал да прескочат бариерата от 1%: "Зелените", "Глас народен" на Светльо Витков и "Движение 21" на Татяна Дончева, показват данните на АФИС.

От агенцията коментират, че особеното на сегашното силно фрагментирано политическо пространство е, че се случва при спадаща, а не при покачваща се избирателна активност. Сигурно е, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври.
Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50-55% избирателна активност, иначе казано около 3,5-3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Според анализа на АФИС ниската избирателна активност не облагодетелства големите партии, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като "Патриотичният фронт", АБВ и "Атака" да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии като "Реформаторския блок" и "България без цензура", които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност.

Най-много ползи от така наречения „скрит електорат” вероятно ще извлече ДПС, смятат от АФИС.

От агенцията правят уговорка, че е възможно тенденциите да се обърнат до края на кампанията при ръст на избирателната активност. Такъв може да настъпи единствено под напора на някакви разтърсващи и неочаквани събития.

От агенцията отчитат теоретична възможност всички осем партии да влязат в следващия парламент. Също така обаче е слабо вероятно в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните три партии.

В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от пет или шест фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството. Като разпределението на мандати и броят парламентарни партии е съответно 3:4:5:6:7:8.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8014 |27.08.2014 Изненадите в листите на ДПС - ген.Симеонов и Чобанов . 0| 4793 |28.07.2014 Предупреждават за силни валежи в страната, възможни са и наводнения . 63| 4805 |18.07.2014 Манолова: Ще има изненади при избора на лидер! . 12| 5594 |21.06.2014 Една от възможните причини за наводнението във Варна (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads