Реклама / Ads
12| 6755 |18.09.2014 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев: Сръбският съд може да откаже екстрадицията на Василев

.
адв. Екимджиев
Доста небивалици се изговориха по темата КТБ, заяви по БТВ адвокат Михаил Екимджиев. На 28 юли е повдигнато обвинение срещу Цветан Василев за длъжностно присвояване, което е работно. прокуратурата постанови, че той трябва да бъде задържан за 72 часа, а това беше направено задочно в присъствие на негов адвокат.
 
За да бъде предаден на българското правосъдие, беше сезиран Интерпол. Установи се, че той е в Сърбия и дали по инициатива на главния прокурор или друга е поискано от сръбските власти той да бъде арестуван. Белградският съд реши, че няма опасност той да се укрие и назначи подписка. Българският съд допусна сериозна грешка, защото прие, че след като г-н Цв. Василев не е реално задържан, той няма право да обжалва своята мярка. Беше допуснато нарушение на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човек, обясни адвокат Екимджиев. Не постфактум, а чрез независимия съдебен контрол. Българският съд е длъжен да контролира законността на прокурорското постановление, настоя той и каза, че нивото е фолклорно и битово, а може и да попречи на завръщането на Цветан Василев.

Г-н Василев е задържан от прокуратурата, а българският съд не се произнесе по законността на прокурорския арест. Затова сръбският съд може и да откаже екстрадицията, смята Екимджиев. Той напомни подобен случай с отказ за екстрадиранена жена от Великобритания у нас. Главният прокурор може да въздейства върху кариерното развитие на съдиите у нас, вкл. и тези, които ще се произнасят по казуса Василев, посочи Екимджиев и каза, че главният прокурор имал специфична роля в скандала с КТБ. Адвокатът не изключи възможност за оказване на натиск.

Главният прокурор, съгласно Конституцията, ръководи прокуратурата; но сам той преди дни наруши закона, като предложи да се приемат някакви неписани правила за КТБ. Сръбският съд има сериозни основания да откаже екстрадицията на Василев, каза Екимджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5169 |04.09.2014 Танов: Дупката в митниците може да стигне милиард . 37| 7759 |07.08.2014 Лукарски за Фрог: РБ може да се разшири, не и с "Десните" . 0| 5664 |12.03.2014 Може да има ново поевтиняване на тока за бита . 2| 7151 |14.08.2013 Може ли да се обича Комисията за финансов надзор?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads