Реклама / Ads
36| 10125 |19.09.2014 НОВИНИ

Топполицай се върна в МВР

.
Валентин Цоновски
Бившият шеф на отдел „Престъпления с висока обществена опасност” към ГДКП и отдел „Контратерор” в ГДБОП Валентин Цоновски отново е действащ полицай. Това е ченгето, което се прочу с най-големите акции на МВР, извършени в страната през последното десетилетие, научи Фрог нюз от негови колеги.
 

Най-големият успех за системата е, че те приключиха с осъдителни присъди за хората, които бяха уличени от Цоновски. Част от изправените на подсъдимата скамейка дори отнесоха най-тежкото наказание - доживотен затвор. Става дума за групата за "мокри поръчки" „Килърите” с лидер Петър Стоянов-Сумиста, бандата за отвличания „Наглите”, друга група за брутални похищения „Наглеците”. Валентин Цоновски и колегите му имат голяма заслуга и за разкритията на двата опита за убийство от Георги Петков-Дачи, за които той получи две присъди от по 20 години затвор. Участва и в разкриването на отвличането и зловещото убийство на 17-годишната Мирослава от Перник. Единият от извършителите - Марио Любенов-Заека вече получи присъда. Другият - Стойчо Стоев-Чочо се самоуби.

Прословутото делото „Гранити”  в Бургас, свързано с екзекуцията на бизнесмена Стоян Стоянов, също приключи преди няколко месеца с ефективни наказания.

Екипите, с които е работил Цоновски са разкрили над 70 тежки престъпления и са провели множество важни полицейски операции срещу рекетьори, лихвари, изнудвачи и майстори на бомби.

В същото време, заради работата си, Цоновски си навлече гнева на хората, които разобличи в извършване на тежки престъпления. Не е тайна за никого, че осъдените впрегнаха различни  политически лобита и медии, които да да го атакуват по всякакъв начин. Въпреки огромния  натиск, Валентин Цоновски не е коментирал публично нито веднъж разследванията си и впоследствие съдебните дела.

Пробивът, който направи в  организацията на „Наглите” му донесе  през 2010 г. наградата „Полицай на годината”.

Заради това враговете му веднага го заклеймиха като човек на бившия шеф на МВР Цветан Цветанов. Колегите на Цоновски, обаче са напълно наясно, че той е имал подобни успехи и е работел професионално вече над 20 години, когато Цветанов не е бил министър.

По неясни  причини той бе остранен през миналата година, почти веднага след като Цветелин Йовчев стана вътрешен министър, а за главен секретар бе спуснат Светлозар Лазаров. Оставайки верен на системата, той  не тръгна да я плюе. В единственото дадено от него интервю за една национална телевизия, той заяви, че полицаите трябва да бъдат оставени да работят спокойно и не трябва дейността им да зависи от политическите интереси и конюктури. Цоновски обжалва по административен път отстраняването си и спечели. Фрог направи справка в НОИ, от която става ясно, че той не се е пенсионирал.

 

Най-големите атаки Цоновски отнесе за самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо от Перник, който бе признал пред него, че заедно със Заяка са похитили и убили ученичката Мирослава заради пари. По случая беше образувано дело, което трябваше да установи дали ченгетата, които са били с Чочо, когато той се е застрелял в дома си, са извършили преспълнеие. Щом разследващите излязоха с решение, че полицаите са действали по закон, бащата на Чочо светкавично го обжалва. Две поредни съдебни инстанции-Окръжния и Административния съд  потвърдиха на 100% изводите на следствените органи, че Цоновски и хората му през цялото време  са действали правомерно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4278 |16.09.2014 Две инстанции решават дали Цв. Василев да бъде върнат . 15| 4773 |12.09.2014 Политическият дебат по БиТиВи се превърна във фарс . 31| 4794 |15.08.2014 Стойнев: Аз върнах България на енергийната карта . 36| 8688 |12.08.2014 Константинов: Леко настъпихме мотиката, но се върнахме навреме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads