Реклама / Ads
5| 4315 |19.09.2014 НОВИНИ

Милена Дамянова: Образованието е управленски приоритет на ГЕРБ

.
„Образованието е приоритет в политическата програма на ГЕРБ. Няма как да имаме конкурентоспособна и работеща икономика, ако нямаме адекватно образование“, заяви водачът на листата с кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ-Силистра пред представители на учителското съсловие от общината.
 

 „В нашата програма сме заложили на последователност, като на първо място е приемането на закона за предучилищното и училищното образование”, посочи Дамянова.

 

Тя припомни, че за една година управление кабинетът „Орешарски”  спря всички реформи в образованието и ги замени с популистки изказвания. „По-тежкото е, че бяха направени опити да се върнат назад политики, които няколко поредни правителства подкрепяха- имаше отказ от делегираните бюджети, отказ от осигуряване на места за 5-годишните. Във връзка с въвеждането на задължителната детска градина за 5-годишните през 2014 г. Европейската комисия даде България за пример в образователните реформи за най-малките”, припомни Милена Дамянова. Тя изрази мнение, че за ефективно приобщаване на децата със специални образователни потребности, за развиване на приобщаващото образование, трябва да се увеличи броят на психолозите, ресурсните учители и педагогическите съветници в детските градини и училищата.  Като акцент в управленската програма на ПП ГЕРБ, в областта на образованието, водачът на листата с кандидати за народни представители от партията в Силистра  посочи разработването на новите учебни програми с цел  получаване на практически умения. 

 

„По отношение на целодневната организация в училищата трябва да ви кажа, че това е един много успешен проект, за който обаче има осигурено финансиране само за първия учебен срок. Това важи и за проекта „Успех”. Ние сме категорични, че финансирането и на безплатните занимални, и на заниманията по интереси трябва да продължи”, каза Дамянова.

Тя посочи още, че във връзка с новия програмен период, който се очаква да стартира през 2015 г., има предвидени над 60 милиона за детските градини – и за извънкласни занимания, занимания по интереси.

 

 „Подписаният колективен трудов договор от предходния министър не е обезпечен финансово. Договорени са мерки, за които не са заложили средства в средносрочната бюджетна прогноза за 2015 г. За нас е важно увеличаването на единните разходни стандарти, защото без това няма как да има увеличение на заплатите на учителите”, заяви  Дамянова. Тя допълни, че е изключително важна непрестанната квалификация на учителите. „Всичко това е предвидено в законопроекта за предучилищното и училищното образование и нашето намерение е той да бъде внесен за разглеждане още в първите дни на 43-то Народно събрание”, каза в заключение Милена Дамянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3964 |19.09.2014 БСП представи програмата си пред КНСБ в Пловдив, ДПС отказа . 3| 3624 |18.09.2014 Стойнев: Скокът в цената на тока компенсира корпоративни интереси, а не проблемите на НЕК . 0| 3854 |18.09.2014 Стартира инициатива на МГЕРБ-София „Твоят глас за стабилна България. Време е“ . 0| 4451 |18.09.2014 Кандидат-депутати от листата на ГЕРБ в Монтана се срещнаха с работници и служители на фирми в Берковица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads