Реклама / Ads
2| 4946 |19.09.2014 НОВИНИ

НЕК преведе половин милион лева на миньорите, стачката спира

.
На ТЕЦ „Сливен" днес са били преведени 500 хил. лв., въпреки тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщават от Българския енергиен холдинг. Веднага след това стана ясно, че стачката спира.
 

 От НЕК посочват, че от началото на годината на „Топлофикация Сливен" ЕАД са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на „Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща ритмично с контрагентите си.

 

Заради неизплатени заплати работниците в бургаската мина „Черно море" започнаха ефективен протест. Причината, поради която ТЕЦ-Сливен забавя средствата е, че и самата електроцентрала има да взима около 5 млн.лв. от НЕК, които дружеството дължи по договор за изкупуване на ток. За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море" правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми.

 

От БЕХ посочват още, че НЕК ЕАД в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с мини „Черно море". Те са категорични, че е отговорност на „Топлофикация Сливен" ЕАД да се разплаща със своите контрагенти, като в същото време не трябва да крие своята отговорност зад гърба на държавата. Поради непоследователни и некомпетентни управленски решения и водената до момента ценова политика НЕК ЕАД е принудена да работи при изключително влошена финансова рамка.

 

От Българския енергиен холдинг отново подчертават, че НЕК ЕАД не е в никакви търговско-правни отношения с мини „Черно море". Те считат за несправедливо както Обществения доставчик на електроенергия, така и миньорите, работещи в мините, да бъдат заложници на икономическо-правните отношения  между субекти извън държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7039 |16.09.2014 Дъжд дави половин България. Още ще вали . 12| 8098 |08.09.2014 Престъпни схеми на ДПС в Криводол и Ракево за милион . 8| 4672 |06.09.2014 М. Найденов: Губим стотици милиони заради заменките „кон за кокошка” . 0| 4627 |06.09.2014 Частни уроци за матурата на половин цена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads