Реклама / Ads
0| 4473 |19.09.2014 НОВИНИ

Директорът й твърди: АЕЦ "Козлодуй" е стабилна

.
АЕЦ "Козлодуй" е стабилна, за 8 месеца реализирала печалба от 84,5 млн. лв. Това заявява в отворено писмо до медиите изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов. Българският енергиен холдинг направи промени в съвета на директорите АЕЦ "Козлодуй" и освободи от длъжност Иван Генов и неговия заместник Александър Николов.
 

За изпълнителен директор е назначен Димитър Ангелов, който също е заемал този пост. За година и три месеца са положени всички усилия, за да бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на ядрените мощности, като от началото на 2014 г. няма непланово спиране на блок или отклонение от графика за работа на двата 1000-мегаватови блокове, пише в писмото. Плановият годишен ремонт на пети блок е бил извършен успешно през пролетта, а ремонтът на шести блок, който се извършва в момента, се изпълнява по план и централата ще бъде готова навреме да отговори на повишеното електропотребление в страната в навечерието на предстоящия зимен сезон. Стабилната работа на съоръженията е позволила за първото полугодие на 2014 г. да бъдат произведени 7 902 222 мегаватчаса електроенергия, което е с близо 1 милион повече от същия период на предходната година. Доставките на свободния пазар за този период също бележат значителен ръст до 4 346 362 мегаватчаса, или с почти 2 милиона мегаватчаса повече спрямо първото полугодие на 2013 г.

 

 Приходите от продажби на електроенергия за първите шест месеца 2014 г. са 415 млн. лв. и дружеството отчита печалба от 46,2 млн. лв., която за осемте месеца на годината нараства до 84,5 млн. лв. Вземанията от НЕК през първите шест месеца на 2013 г. са в размер 334,2 млн. лв., докато за същия период на 2014 г. намаляват до 169,1 млн. лв., се посочва в писмото. В момента основните усилия на целия екип на АЕЦ "Козлодуй" са фокусирани върху жизненоважния за бъдещето на националната ни енергетика проект - продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок, се казва още в писмото. Първият етап от проекта - комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на всеки блок, е завършен успешно. На базата на резултатите от обследването и за двата блока са изготвени програми за подготовка за продължаване на срока на експлоатация.

 

Програмата за шести блок е в процес на съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за пети блок програмата е съгласувана с Агенцията и се изпълнява по график. За част от дейностите от програмата за пети блок, обхващащи предимно основното оборудване, вече е подготвено техническо задание, взето е решение за сключване на договор за изпълнението му и в момента се чака разрешение от БЕХ. От изключителна важност е договорът да бъде стартиран навреме, а всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа, се казва още в писмото на изпълнителния директор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6404 |18.09.2014 Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй" . 4| 4848 |29.07.2014 Президентът на "Уестингхаус" идва заради АЕЦ "Козлодуй" . 19| 4797 |23.06.2014 Губернаторът на Варна потвърди: Има приливна вълна, незаконни сметища и сгради . 9| 5007 |20.06.2014 Йовчев потвърди: 9 жертви с две деца във Варна,3-ма в неизвестност, 1 загинал в Добрич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads