Реклама / Ads
10| 4740 |20.09.2014 НОВИНИ

Нападението над Доган излезе 14 бона на НСО

.
Октай Енимехмедов
14 385.51 лв. струва на Националната служба за охрана нападението над Ахмед Доган на 19 януари 2013 г. по време на националната конференция на ДПС в НДК. НСО е изплатила въпросната сума на полк. Георги Райков, който беше уволнен от предходния началник на службата Тодор Коджейков заради допуснати слабости в охраната, съобщава OFFNews.bg
 
След като осъди службата полк. Райков е възстановен на работа. Като резултат НСО била задължена да плати на гарда разноските по делото - 1250 лв., както и обезщетение по закона за отбраната, което се равнява на 13 135.51 лв., информира КРОСС. Парите представляват месечното възнаграждение на уволнения гард за времето, през което е останал без работа.

По време на инцидента Райков отговаряше за авангарда - хората, които охранявали подстъпите към залата в НДК, където се проведе партийният конгрес. Райков беше и първият гард, който обезвреди Октай Енимехмедов и се опита да го опази от побоя, който делегатите от ДПС му нанесоха. Заедно с Райков, заради инцидента дисциплинарни наказания получиха и други шестима служители.

След уволнението му, пред медиите Райков обясни, че е предложил на началника на НСО конкретни мерки за охрана на мероприятието на ДПС. Това обаче било неглижирано от ръководството на службата. В резултат пред залата не бяха доставени скенери и рамки, които засичат метални предмети. Това позволи на Октай Енимехмедов да мине безпрепятствено през охраната с пистолет под сакото и делегатска карта от младежки конгрес на ДПС.

Вътрешна проверка на службата след атентата срещу Доган показа, че броят на охранителите на конференцията е бил достатъчен, но началникът по охраната на мероприятието е разположил по неправилен начин хората. Освен това е бил неосигурен и подходът към трибуната, от който Октай Енимехмедов се качи при Доган. Служителите били оставени на дистанция, което не им е позволило да неутрализират атаката. Според тогавашния шеф на НСО хората от авангарда не трябва да допускат, когото и да било да минава през охраняваните подстъпи, а ако това се случи, незабавно трябва да информират останалите си колеги. Според него обаче действията на служителите след неутрализирането на нападателя са били адекватни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4794 |16.09.2014 Енимехмедов: Нападнах Доган с патриотичен мотив . 25| 5099 |14.09.2014 Местан: Обсъдихме с президента Ердоган ДПС като ресурс на България . 33| 5828 |14.09.2014 А. Райчев:Срещата на Местан с Ердоган- събитие на годината . 4| 5215 |22.08.2014 Нападателят на Доган се кандидатира за депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads