Реклама / Ads
5| 8127 |23.09.2014 НОВИНИ

Извънщатните сътрудници ще се кипрят с коли на МВР

.
МВР приема в редиците си нещатни сътрудници
Извънщатните сътрудници ще се легитимират със служебна карта, ще ползват коли на МВР, както и служебни телефони. За сметка на това, обаче трудът им няма да се заплаща. Това е записано в Наредба, която наскоро е влязла в сила.
 

Според нея основното изикване към кандидатите за сътрудници е да имат средно образование. Другото важно нещо е да са психически добре, да не са осъждани, както и срещу тях да не се водят наказателни дела от общ характер. Оказва се, че според Наредбата кметът на дадено населено място не може да стане извънщатен сътрудник. Ограничение за тази позиция има и към всички, които са на изборни длъжности. Представителите на изпълнителната власт също не могат да влязат в ролята на сътрудници на МВР. Табу е наложено също за  политиците и членовете на партии. Това е направено с цел да не се стига до политическа саморазправа.

 

Нещатен сътрудник се става лесно, след като се пусне заявление в дадено полицейско звено, мине се  през проучване и одобрение. Изрично в договора се посочва колко часа в денонощието ще може сътрудникът да е на разположение на органите на реда. Оттам насетне задачите са много. Делят се основно на превантивни и сигнални. Нещатните сътрудници са длъжни да наблюдават наркосборища, места, където се продават цигари без бандерол и нелегален алкохол. Ако забележат нещо те трябва веднага да докладват в полицията. Другата им задача е да следят децата, които извършват престъпления. За МВР ще е важно да получават данни и за самотните старци, които най-често стават обект на нападения от страна на грабители. В Наредбата е отбелязано, че на близките на загиналите сътрудници по време на работа се плаща обезщетение. Времето на договора трае 2 години. След това той може да бъде прекратен от само себе си, или по желание на една от страните.   

 

Експерти по сигурност се чудят как след като няма пари за патрулките, ще има средства за коли на доносниците. Освен това в бюджета не са заложени средствата, необходими за нещатните сътрудници, които ще ползват и служебни телефони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10318 |09.05.2014 Вижте сътрудниците на ДС - кандидати за евродепутати . 24| 6974 |30.01.2014 Вътрешният министър: Градим мрежа от нещатни сътрудници . 25| 6515 |18.05.2013 12 от новите депутати - сътрудници на ДС . 13| 7135 |22.11.2012 Кои са сътрудниците на ДС при приватизацията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads