Реклама / Ads
20| 8607 |23.09.2014 АКТУАЛНО

Киряк Цонев: САЩ създадоха "Ислямска държава", сега си сърбат попарата

.
Съединените щати съдействаха за създаването на групировката „Ислямска държава", но сега не са в състояние сами да се справят с нея и привличат арабски държави за сухопътните действия в района. Това коментир арабистът Киряк Цонев.
 
Той не смята, че стратегията на американския президент Барак Обама срещу ислямистите ще реши окончателно проблема. През последните часове Пентагонът потвърди, че Съединените щати и партньорите им са нанесли най-малко 50 въздушни удара по цели в сирийски провинции, а позиции на свързаната с "Ал Кайда" групировка Фронт "Ан Нусра" също били ударени в северозападната част на страната.

Освен че за пореден път предупреди за създаващи се в България ислямистки ядра, арабистът подчерта пред "Дарик" и пряката заплаха за страната ни от масова бежанска вълна след като в Турция само за три дни навлязоха 130 хиляди сирийски кюрди, бягащи от насилието на групировката "Ислямска държава".

"Съединените щати първо съдействаха за създаването на тази групировка - факт, който самите те признават и самият президент призна преди няколко дни по един косвен начин. Те съдействаха, за да може тези ислямисти да бъдат използвани за удари срещу режима на Башар Асад в Сирия. Сега това се обърна срещу тях. Когато човек си направи нещо сам, той сам трябва да търси начин да се отърве от него. Работата е тук, че САЩ вече не са в състояние сами да се занимават с тази работа. Те гледат да привлекат повече арабски държави. Вие забелязвате ли един факт - че именно арабските държави ще бъдат основната сухопътна сила, от което американците бягат", каза Цонев. Той не вижда "с тези средства да се постигне решение на проблема".

Според Цонев най-напред трябва да се прекрати всякаква финансова помощ за тези групировки. Те получават огромни суми в момента от петролни находища на Ирак и на новооткритите петролно-газови находища в Сирия, които са в техни ръце, каза Цонев. "Те продават и има фирми, които купуват това, което те продават. Това са пари и ако те нямат тези пари, те биха се задушили", коментира той. "Такива ядки, както аз ги наричам, съществуват и в България и това е вече опасност. Цялата им идеология на тях е така доста крайна и съвпада до голяма степен с идеологията на джихадистите в Близкия изток", каза Цонев, като допълни: "Просто бия тревога, че това може да стане".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6915 |21.03.2014 Й.Цонев: Сметната палата ще е групов, а не едноличен орган . 7| 7317 |13.06.2013 Български учени създадоха алтернатива на антибиотиците . 10| 7406 |21.03.2011 К.Цонев: Кадафи ще се скрие, Либия я чака безкрайна война . 18| 6050 |04.06.2008 Димитър Цонев: Моето предаване не източва БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads