Реклама / Ads
5| 3737 |30.09.2014 НОВИНИ

ГЕРБ със заявка за модерни здравни политики и равен достъп до качествени медицински услуги

.
Андрей Ковачев
По време на изслушването в ресорната Комисия на ЕП българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че преодоляването на здравните неравенства е задача, която трябва да бъде изпълнявана и на европейско ниво, тъй като засяга всички страни-членки от ЕС.
 

 Той попита номинирания от Литва кандидат за еврокомисар дали ще предприеме целенасочени действия на ниво Европейски съюз, насочени към осигуряването на равен достъп до здравеопазване, независимо дали става дума за профилактика или лечение, особено що се отнася до пациентите с хронични, включително онкологични и редки заболявания,  децата и социално уязвимите групи.

 

В изказването си пред Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните кандидатът за еврокомисар подчерта, че ще заложи на мерки, свързани с профилактика и медицинска грижа за всички.

 

Андрей Ковачев попита г-н Андриукайтис дали Европейската комисия би инициирала независимо изследване върху влиянието на лъченията от телекомуникационни и микровълнови устройства върху човешкото здраве, особено що се отнася до онкологичните заболявания, сърдечно-съдовите и ендокринните заболявания.

Българският евродепутат подчерта и значението на диалога с организациите на засегнатите от проблема страни - сред които пациентите, лекарското и сестринско съсловие, производителите на лекарства, болниците - в правенето на политики на европейско и национално ниво. През есента на 2012 година Андрей Ковачев и министърът на здравеопазването в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова бяха домакини - заедно с българската Национална пациентска организация - на международна конференция по проблемите на достъпа до здравеопазване до качествена медицинска грижа в новите страни-членки на ЕС. Именно това събитие даде началото на Партньорството за равен достъп до качествено здравеопазване, което ще работи като мрежа от партньори, обединяваща пациентското движение, медицинската общност, индустрията и вземащите решения.

 

По повод проблемите на българските пациенти, които са сред най-негативно засегнатите от проблема със здравните неравенства, Десислава Атанасова заяви: "Увеличаването на средствата за здравеопазване трябва да върви ръка за ръка с постигането на ефективност в системата. Модерни медицински услуги с високо качество на разумна цена и равен достъп на българските пациенти до тях - това са целите, за които ГЕРБ ще продължава да работи. Както и досега ще бъдем отворени за диалог със съсловните организации в сектора", допълни г-жа Атанасова, която е кандидат за депутат на ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4545 |30.09.2014 Кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ-Враца представиха мащабна програма за саниране на жилищните сгради със 100 % безвъзмездна помощ . 4| 3768 |29.09.2014 Цветанов: Всеки глас за ГЕРБ означава работещи институции и перспектива за всички български граждани . 1| 3965 |29.09.2014 Цветанов: Висока избирателна активност ще гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ . 1| 3724 |28.09.2014 Цветан Цветанов в Пиргово: ГЕРБ провежда политика за развитието на всички региони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads