Реклама / Ads
3| 5186 |01.10.2014 НОВИНИ

Щонов гадае: с 9,8% скача токът

.
Васил Щонов
Странно е точно преди изборите да се блокират границите. Ние сме експертно правителство и нямаме поглед върху партиите, но това е важен ден и трябва да се осигури възможност на гражданите да упражнят правото си на глас, каза по БТВ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по темата за блокирането на турската граница от ББЦ.
 
ДКЕВР има задачи, които следва - тя трябва да се извърши свои собствени анализи, за да подкрепи нашите предложения. Аз съм абсолютно убеден, че преди е имало политически натиск върху регулатора. Дефицитите са били ясни и преди две години, и въпреки това се задържава, и намалява цената на тока. Абсолютно същото се получава и с бюджета в момента, каза Щонов.

Това с тока е в резултат на двата основни удари в системата - включването на американските централи през 2011 година и прекомерното включване на ВЕИ-тата. Текущият дефицит е 900 милиона лева. Това вдигане на цената на тока е малка стъпка към подобряването на системата. Нужни са тези стъпки, това са минимални проценти, заяви той за увеличението на цената на тока. Според него токът най-вероятно ще поскъпне с 9.8%, но решението, което и той очаквал, щяло да е на ДКЕВР.


През последните 10 години имаше сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. Проблемите се дължат главно на недобро управление. В АЕЦ „Козлодуй" има 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи. Тези 70 милиона трябваше да влязат в БЕХ, но влизат само 11 заради прекомерно високи харчове. Злоупотребите и течовете на финансови средства доведоха до кризата в енергетиката.

 

Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-тата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите, каза Щонов.

 

Плавното поскъпване абсолютно не значи увеличение на всеки 3 месеца. То е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР, уточни Щонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4918 |26.09.2014 Щонов: Между 3 и 5 г. са необходими за финансовата дупка в НЕК . 1| 4583 |22.09.2014 Скача цената на "Гражданска отговорност" . 9| 4608 |17.09.2014 Токът скача от 1 октомври . 13| 4448 |05.09.2014 Министър Щонов: Грози ни дупка от 1 млрд в енергийната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads