Реклама / Ads
1| 4774 |01.10.2014 НОВИНИ

Плевнелиев пожела успех на Лудогорец

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев използва церемонията по връчване на най-високото държавно отличие, за да отправи послание към избирателите, които ще отидат до урните на 5 октомври.
 

Държавният глава връчи ордени „Стара планина" първа степен на Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България (2009 - 2014) и на Филип Отие, посланик на Френската Република в България (2010 - 2013) за заслугите им за развитието на двустранните отношения на ФРГ и на Френската република с България.

 

Това, което ме кара да се гордея, не е политическата нестабилност и фактът, че България ще има пето правителство в рамките на две години, заяви Плевнелиев в края на словото си към двамата дипломати.

 

Това, което ме кара да се гордея, е българското гражданско общество, което е продемократично, което е готово да отстоява своите права, подчерта той.

 

От Гербовата зала президентът призова на 5 октомври хората да гласуват за стабилност и за демократичния европейски път на страната, която след тези избори да намери своя верен път и посока.

 

Заедно сме силни и помагаме на Европа да мине достойно по един труден път, посочи още президентът Плевнелиев. Тези отличия са символ на това, което двамата посланици лично направиха за България, изтъкна той.

 

Според него отношенията между България и Франция са минали през изпитанието на времето. Плевнелиев изтъкна това, че България и Германия са съюзници и отчете работещия диалог на всички нива. Издигаме сътрудничеството на още по-високо ниво, смята държавният глава.

 

Като добър знак той изтъкна, че 5 пъти е посетил Германия само за две години.

Федералната република освен това е водещ търговски партньор за страната ни. От 2009-2013 двустранният обмен е скочил с 65%, достигайки 5,5 милиарда евро през 2013.

 

Позитивен факт е, че експортът ни е изравнен с импорта от Германия, което по думите на Плевнелиев означава, че има интерес към родните стоки, които са конкурентни на немското качество.

 

За периода 2009-2013 Германия се утвърди като един от големите инвеститори, отчете държавният глава. От топ инвеститорите у нас 30% са германските инвестиции.

Плевнелиев коментира и приятелското отношение на Германия за укрепването на гражданското общество у нас, както и помощта на посланик Хьопфнер за редица реформи у нас, отбелязва нюз. бг.

 

Държавният глава акцентира и на добрите отношения с Франция. България придава огромно значение на активния политически диалог както на двустранно ниво, така и на ниво ЕС и НАТО, подчерта той. От 2010 година насам се наблюдава засилване на активната позиция на френските компании у нас. Нови френски компании навлезли на пазара ни, а други разширили дейността си. Двустранният стокообмен нараснал с 55%, достигайки над 1,7 милиарда евро през 2013. Това е изключително окуражаващ рекорд, смята Плевнелиев.

 

Междувременно държавният глава се срещна и с ръководството на футболния клуб "Реал Мадрид". За Реал Мадрид е важна и неговата социална страна, както и възможността да подпомогнем изграждането на характер и личностното развитие на младежите, особено на децата в неравностойно положение, заяви по време на срещата вицепрезидентът на Реал Мадрид Педро Лопес Хименес. Вицепрезидентът на испанския клуб подчерта, че Фондацията на Реал Мадрид поддържа 200 школи в 70 страни и има амбицията да разшири присъствието си у нас, за да подпомогне социалната интеграция на повече български деца. На предстоящия мач между „Лудогорец“ и Реал Мадрид на стадион „Васил Левски“ ще присъстват и 50 деца от футболната школа във Видин, открита с подкрепата на Фондацията на испанския клуб.

„Футболът в България има своите герои, които се състезават и постигат успехи и в най-тежките спортни битки“, заяви още президентът Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че българският шампион „Лудогорец“ е постигнал впечатляващи успехи в представянето си в европейските турнири досега и му пожела успех в сблъсъка със световноизвестен клуб като Реал Мадрид. „Нека състезанието бъде честно и победи по-добрият отбор“, добави Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4851 |30.09.2014 Плевнелиев: Проблемът с терористичните организации се решава с широка коалиция . 29| 5135 |29.09.2014 Гечев контра на Плевнелиев: Бюджетът не е сбъркан нарочно . 48| 5474 |28.09.2014 Плевнелиев: Бюджетът нарочно беше сбъркан . 39| 5674 |27.09.2014 Плевнелиев: Енергетиката ни може да стигне до фалит!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads