Реклама / Ads
29| 17841 |01.10.2014 ЪNDERGROUND

Близка до Йордан Цонев фирма дължи 10 млн. лв. на КТБ

.
Йордан Цонев
Акционерното дружество, което купи апетитната бургаска фирма „Трансстрой“ – „Вили вист“ ЕАД – е сред крупните длъжници на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Според изтекъл в медиите таен списък, „Вили вист“ дължи на КТБ 9 991 342 лева. От списъка не става ясно дали дружеството обслужва редовно задълженията си, или не, пише мигnews. info.
 

 

„Трансстрой“ от години се свързва с депутата на ДПС Йордан Цонев и печели тлъсти държавни поръчки, когато партията на Доган е на власт. Последната апетитна хапка бе договор за 50 милиона лева за брегоукрепване, подписан с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по време на тройната коалиция.  Пет милиона от сумата бяха преведени веднага по сметка на „Трансстрой“ в КТБ.

 

Когато ГЕРБ дойде на власт, хората на Бойко Борисов стопираха договора и дори поискаха от „Трансстрой“ да върне петте милиона. По случая се води съдебно дело, което обаче завърши в полза на фирмата.

 

Междувременно „Трансстрой“ бе продаден на „Вили вист“ ЕАД. Преди това от активите на дружеството бе извадена вилата му в парк „Росенец“. Веднага след това там започнаха крупни ремонти, като тази царствена вила в момента се смята за новия сарай на Ахмед Доган.

 

За едноличен собственик на „Вили вист“ се води Николай Милев, но зад него прозира сянката на Делян Пеевски. За това говори фактът, че продажбата е контролирана от адвокат Александър Ангелов. Официално обаче не може да се направи никаква връзка с Пеевски.

 

„Трансстрой“ е известна в Бургас и с това, че преди години стана пристан за неуспелия кандидат-кмет на СДС в Бургас Васил Илиев, твърди местният сатй „Флагман“. После той бе освободен със скандал заради 2 милиона лева. През годините фирмата често е критикувана, че прибира огромни държавни пари срещу съмнителна по количество работа.

 

Ето какво казва от трибуната на НС депутатът на ОДС Елеонора Николова на 18 април 2006 година, възмутена от това, че държавата не дава пари за реставрация на историческата църква „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

 

„Ще кажете: няма пари! За мен този отказ е знаков. В същото време на фирма „Трансстрой” АД – Бургас, собственост на панамската „Майдакорпорейшън”, люксембургската „Недора” АД, „Трансстрой-2000” и група физически лица, за която злите езици и медиите твърдят, че е в личния обръч на господин Йордан Цонев, са възложени шест обекта в област Пазарджик на обща стойност 926 000 лв., от които 278 000 лв. са преведени авансово. Срещу този аванс има само една завършена дига при Огняново. Хората от Калугерово дори не повярвали на очите си, когато в края на м. март т.г. видели представител на фирмата да се появява и да търси обекта.

 

Съжалявам, че господин Местан го няма в залата, за да му кажа: това, което казвате, господин Местан, е цинично! Вярно е, че председателят на Съюза на демократичните сили преди години произнесе фразата: „Кажи си, Иване!” и той имаше предвид няколко лица, няколко обществено признати носители на корупцията. И затова СДС има моралното право и днес да говори за корупция, (шум и реплики в залата), защото носителите на ноу-хауто на корупцията са винаги определени личности. Те не могат да бъдат цели партии, госпожи и господа. А носителите на корупцията в момента са в тристранната коалиция и вие ги знаете“, завърши тогава с апломб депутата.

 

Само преди броени дни отстранените от длъжност шефове на Корпоративна търговска банка (КТБ) сезираха БНБ по повод тв интервю на ексдепутата от ДПС Йордан Цонев  в предаването „Здравей България” по Нова ТВ на 4 юли. Според ексшефовете той отправил множество тежки обвинения срещу КТБ и нейния мажоритарен собственик, призовал вложителите да изтеглят депозитите си и внушавал „тезиси за непоправима криза и възникнали условия за обявяване на КТБ в несъстоятелност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 24783 |29.09.2014 greshka24 . 38| 33217 |25.09.2014 Лакомото мече и Ушко ръководят МВР, Котьо дирижира ДАНС . 11| 14475 |23.09.2014 Адвокатът на Петко: Шарков е бил застрелян от командосите . 4| 9782 |22.09.2014 Актьорът Калановски: Зависимостта Пеевски не зависи от нас, а ни е наложена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads