Реклама / Ads
5| 6938 |01.10.2014 АКТУАЛНО

Св. Филипов за ФРОГ: Извиват ръцете на Фандъкова за ислямски център

.
Светозар Филипов Източник: Фрог нюз
Правят се опити да се извиват ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова за строителството на Международен ислямски център в София. За разменна монета за пореден път се използват екзархийските имоти, а именно недостиг на средства за реставрацията на храма ни “Св. Стефан”, известен като Желязната църква в Истанбул.
 

За това сигнализира пред Фрог нюз Светозар Филипов от „Сдружение обединени вероизповедания” и родственик на първия български екзарх Антим I. Коментарът му е по повод визитата при Фандъкова на председателя на църковното настоятелство в Българската екзархия в Истанбул Васил Лязе.

 

Фандъкова е последният човек, на който трябва да се извиват ръцете. Крушката си има опашка. Историята с екзархийските имоти я сътвори Иван Желев, човек който беше дългогодишен шеф на дирекция Вероизповедания, в обществото е известен като агент Ангелов на ДС. Той също е в управителния съвет (УС) на фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград", който беше създаден преди около 5 години, както и в УС на ефория „Зограф”. Просто е навсякъде. Ако няма доносници и ченгета, нещата в държавата не могат да вървят, възмути се Светозар Филипов.

 

Желязната църква на брега на Златния рог се ремонтира от повече от 3 години. От фондацията набираха средства с sms-и, много фирми се включиха, ансамбли изнасяха благотворителни концерти, и в един момент се оказва, че отново няма пари за реставрация, а такава действително е нужна. Някои хора се облагодетелстваха и се стигна до там, че турската държава също отпусна пари за храма. Някой краде пари и с дирника си. А сега се опитват да спазарят танто за кукуригу, това не е почтено. Според Филипов най-вероятно се използва предизборната обстановка, тъй като и ДПС и ГЕРБ разчитат на около 150–200 хил. гласа от южната ни съседка.

 

Според Филипов Фандъкова до този момент успява да устои на натиска и все още ислямският център няма разрешение за строителство. Мераците иначе са не само за училище, но и за ислямски духовен институт и джамия.

 

Историята се повтаря от преди 15 години. Този център трябваше да го строят в „Люлин” до Кооперативния пазар, но населението на квартала се надигна и вместо ислямски център, благодарение на един отец Ангел, който организира протести и обедини гражданското общество, в крайна сметка се построи единствената тогава църква в „Люлин”, припомни Светозар Филипов. Главно мюфтийство успя в последствие обаче да си купи имота в близост до комплекса „Камбаните” над кв. Младост.

 

За да идва председателят на фондацията Лязе и да поставя въпроса за недостиг на средства за църквата ни в Истанбул, означава, че екзархийските имоти за пореден път се използват за разменна монета. Предвид цялостната ситуация покрай Ислямска държава на Ирак и Леванта, започват да стават нагли, коментира Филипов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7116 |30.09.2014 Отец Никанор пред Фрог: Заради заемите България може да добива шистов газ . 6| 9075 |29.09.2014 З. Тодоров пред Фрог: ДАНС се използва срещу неудобните за властта . 46| 7609 |26.09.2014 Първо във ФРОГ: Посланик осъди МВнР и ексминистър Николай Младенов . 1| 6667 |25.09.2014 Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ваксините не пазят на 100% от грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads