Реклама / Ads
28| 5238 |01.10.2014 НОВИНИ

А. Първанова за Фрог: Шефове на фалирали болници, вземат между 30 -60 хил. лв. на месец

.
Антония Първанова
Шефове на фалирали болници вземат по 30-60 хиляди лева на месец и никой не задава въпрос как е възможно?! За това алармира пред Фрог нюз бившият евродепутат и настоящ кандидат за народен представител от НДСВ Антония Първанова.
 

Диагнозата на проблемите в здравеопазването може да се определи с едно изречение и то е: „Пуснахме търговците в храма”. В закона за здравното осигуряване е записано, че парите, които се събират за здраве, могат да се използват само за здравни услуги. В същото време, при разплащане на лечебните заведения  от парите се формира печалба. Това нещо е абсурдно, защото тогава средствата се използват за парна инсталация, за ремонтни дейности и т. н. Това е първото закононарушение, отбеляза Първанова. По думите й все още няма модел в световен мащаб, при който публичен финансов ресурс като НЗОК да работи с болници и лечебни заведения за печалба. Виждате, че броят на болниците расте, на хоспитализираните също, но в здравето на нацията става все по-лошо. Следователно повечето медицински усрлуги, които се предлагат у нас, не гарантират повече здраве. Има населени места, където са концентрирани медицински услуги, а в други направо липсва. Хората дори не могат да стигнат до тях. Разградена е спешната помощ, болничната помощ, специализираната помощ. България е страна членка, която нарушава Договора за членство в ЕС и Конституцията. Ако се въведе механизъм, при който лечебните заведения, които работят с НЗОК, да не могат да формират печалба и целият ресурс, да отива само за здравето на пациента и за заплащане на консумативите и труда на лекарите, тогава е те и  пациентите ще са доволни. В момента виждаме, че една малка върхушка от управители на лечебните заведения си разпределят огромни заплати, допълни тя.

 

Относно срещата й с ББЦ и лидера на партията Николай Бареков, бившата евродепутатка обясни: Това е една група от хора, които помежду си нямат нищо общо в идеологически план и идеологически разбирания. През цялото време говорят за власт, договорки, задкулисие, за преговори и гаранции за участие в министерства, както и за договорки с ДПС. Липсваха каквито и да било политики. Не може да се отива на преговори с отсъствие на идеи. Голяма част от техните  предложения в момента са си чиста интелектуална кражба. На въпрос на кого е била идеята за разкриването на 1 млн. работни места тя каза: Слава Богу, не е наша. Безумните идеи на ББЦ са си чисто техни. Затова тези хора са опасни. Бареков дори каза, че ще бъде новият Делян Пеевски. За съжаление неинформираността, отсътвието на капмания, обещанията и платения вот все още в България имат значителна тежест. Във всяко едно общество има хора, които не са достатъчно информирани и не са достатъчно образовани. Те не могат да направят разлика между различните политически партии, послания и политики. Когато, обаче гласуват хора, които имат гражданска позиция, които са достатъчно активни в обществото, които са загрижени за това накъде отива България и са млади, тогава може да се неутрализира тази умора или лошите практики на развращаване на изборния процес. В България има нужда от съзряване на гражданското общество. Само, че не такова, дето взима по едно паве, думка се в гърдите и разбива нечия глава. В България липсва прозрачност и контрол. Може би имаме хубави закони, но имаме отчайващи контролни механизми за спазването на тези закони, каза още кандидат-депутатката.

 

Очевдно, че в бъдеще Центърът ще трябва да се стабилизира. Има организации и партии, които имат общо с идеите, изповядвани в центристкото политическо пространство. Има социалдемократически партии , има земеделски партии, има партии, които са по-модерни, нови. Така, че има достатъчно капацитет центърът да бъде стабилизиран. По-важното е, обаче не просто политически инженеринг. Необходимо е веднага след изборите да се създаде Конституционен блок. Той трябва да включва партии, които са в парламента и извън него. Блокът трябва да направи подготовка за свикването на Велико народно събрание и промяна в изборното законодателство. Трябва задължително да се въведе електронно гласуване, за да може младите хора по-лесно да направят своя избор. Това ще позволи тежестта на купения, корпоративния и манипулирания вот да бъде неутрализиран. Трябва да се намали броя на народните представители и да се въведат механизми, които да позволят да се отдзовават народни представители и общински съветници, когато не си изпълняват обществените ангажименти, които са поели. Необходимо е да има мандатност на съдии и прокурори и критерии, включващи обществени качеста, които да гарантират, че те ще прилагат справедливо закона, а няма да са подвластни на манипулативни, корпоративни и клиентелистки интереси, заключи Антония Първанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6159 |30.09.2014 Само във Фрог: Е. Михайлов ще съди Н. Бареков . 17| 6545 |30.09.2014 Ст. Недков-Стъки за Фрог: Бареков държи хората си с компромати . 3| 5834 |30.09.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Бойците от „Ислямска държава” взимат по 100 евро на месец . 14| 6456 |29.09.2014 Л. Дацов пред Фрог: Вървим към свръхдефицит с новия заем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads