Реклама / Ads
11| 9775 |02.10.2014 АКТУАЛНО

Взрив след взрив - Челопечене, Казанлък, "Петолъчката", Костенец...

.
"Петолъчката"
Челопечене, Казанлък, завод "Арсенал", Петолъчката, Костенец - това са селищата и завода, в които са станали най-големите взривове с жертви и ранени през последните години. Tова е и поредният взрив във фабриката край Горни Лом.
 
Челопечене

Мощен взрив събуди много софиянци рано сутринта на 3 юли 2008 г. Седемчасовите взривове на боеприпаси във военния склад край Челопечене по чудо се разминаха без жертви, но нанесоха сериозни материални щети. Шест години след взрива, през март тази година прокуратурата внесе обвинителен акт за взрива в Челопечене. Обвинени са трима генерали, като според прокуратурата те не са упражнили достатъчен контрол и това е довело до инцидента.

Казанлък

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод "Арсенал" в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви. Три години по-късно - на 12 ноември 2011 г. избухва взрив в бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В тях има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

"Петолъчката"

На 5 юни 2012 г. поредица от взривове предизвика пожар в частен склад за съхранение на боеприпаси близо до пътен възел "Петолъчката". Загинаха трима души, а десетки пострадаха. Фирмата е работила за унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене. Делото за взривовете започна на 14 октомври 2013 г. в Районния съд в Ямбол, след като Окръжната прокуратура обвини собственика на базата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Според обвинението именно неспазването на мерките за безопасност и сигурност са причина за взрива.

Завод "Арсенал"

Два взрива във военния завод "Арсенал" разтърсват Казанлък на 12 септември 2012 г. за по-малко от денонощие. Пострадали няма.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на "Арсенал" край Мъглиж избухва взрив. Вследствие на политравма с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

Костенец

Последният инцидент в заводи за обезвреждане на боеприпаси беше на 8 август 2014 г. Тогава при серия от взривове във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец пострадаха десет души - пет мъже и пет жени. Инцидентът, станал при утилизация на боеприпаси, даде повод на служебния военен министър Велизар Шламанов да обещае засилен контрол в "ТЕРЕМ" и на складовете, съхраняващи боеприпаси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6740 |10.09.2014 Само във Фрог: Майката на Емил Шарков иска ново разследване срещу ръководителите на акцията . 27| 6150 |03.09.2014 Цацаров: Разследването на престъпленията в КТБ и БНБ ще стигне до край . 9| 9189 |30.07.2014 МВР разследва медийни публикации . 16| 14465 |28.07.2014 Двама издали корупция за милиони в НКЖИ, почва разследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads