Реклама / Ads
5| 5474 |02.10.2014 НОВИНИ

Фирмата собственик на "Миджур" с множество актове и глоби

.
Няколко проверки са били извършени през тази година в завод "Миджур" в село Горни Лом. Собственик на завода е софийската фирма "Видекс АД".
 

Последната проверка в завода е извършена от компетентните органи на 15 септември. Тогава проверяващите са установили нарушения в технологията на производствения процес и съхранението на боеприпаси.

Преди това е имало и друга проверка, на 6 август, когато инспектиращите са констатирали 13 нарушения - старо оборудване, липса на втори изход в цеха за утилизация и др. Съставени са 7 акта, съобщава „Труд”.

 

При друга проверка - на 10 април, при оглед на складовете за съхраняване на взривни материали с номера 1, 3, 4, 5, 6 и 10, контролните органи установили, че в същите няма съгласувани с органите на МВР следните списъци - списък за лицата, упълномощени да получават взривни материали; списък на лицата, имащи право да разрешават получаването на взривни материали, списък с подписите на лицата, имащи право да посещават взривен склад, да издават и получават материалите. За нарушението е съставено наказателно постановление (НП) със санкция от 2000 лв.

Впоследствие глобата е отмена с решение на Белоградчишкия районен съд, заради процесуални пропуски при съставянето на НП.

 

Отменено е и друго НК за 2000 лв., издадено през март при проверка на "Инспекцията по труда", съвместно с РИОСВ, полиция и пожарна. На 13 март инспекторите установяват, че в завода в две поредни съботи се е полагал извънреден труд. За нарушението е съставено НП с глоба от 2000 лв. Постановлението е отменено от съда пак заради процесуални пропуски.

 

Отново през месец март е отменен и трети акт за 2500 лв. Тогава е установено, че на двама работници не е проведено обучение за безопасни методи на работа. Двамата служители не са представили на проверяващите свидетелства за правоспособност за работа с взривни материали, а проверка и в ел.регистър към ИА "ГИТ" е констатирала, че изобщо не притежават въобще такива свидетелства.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4782 |02.10.2014 Борисов: Собственикът си е плащал актовете, плати и с живота на сина си . 1| 4735 |02.10.2014 МВР: Последният взрив в "Миджур" е бил в 21.41 часа . 28| 9748 |01.10.2014 Масон е собственик на фирма "Витекс" АД и гръмналата фабрика . 0| 6078 |01.10.2014 Взривеният завод "Миджур" вече е глобяван за взривове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads