Реклама / Ads
4| 4400 |02.10.2014 НОВИНИ

Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи

.
Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи, за това настояват от КП България без цензура. На пресконференция днес от коалицията обявиха, че спират предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом.
 
Политиците в България трябва да дадат отговор защо в модерна България трудът е опасен за работниците, защо в модерна България животът е опасен? Днес народът иска отговор на тези въпроси. Един допотопен в техническо отношение завод, с техника от 50-те години, продаден безотговорно, оставен без никакви инвестиции за модернизация и безопасност, без никакъв ефективен контрол, отне живота на 15 души и съсипа съдбата на десетки семейства, заявиха лидерите на партиите в коалцията.

Собственикът наемал работници на 240 лева заплата – млади хора, които няма какво друго да работят в района, неопитни, без квалификация да боравят с боеприпаси. Заводът е гърмял три пъти за последните 2 години, но никой не е взел мерки. Имало е системни проверки на институциите – ДАНС, КОС, Главна инспекция по труда, с констатации за нарушения и предписания – проверки без последствия. Последната е отпреди 15 дни. Ако някой си беше свършил работата – държавата и частникът, нямаше да даваме такива пресконференции.

Несвършената работа коства живота на хора, затова от ББЦ настояват държавата да си върне златната акция, за да контролира оръжейния бизнес, както е в цял свят, а не да се разпродават такива предприятия и всеки, който си поиска, да си купува такива заводи, в които да произвежда или обезврежда бомби. Трябва да се сложи ред в този бизнес, иначе ще даваме жертви всяка година.

Безотговорната държава създава безотговорен бизнес. Връзката държава – бизнес е прекъсната, а там, където я има, е абсолютна порочна. У нас общата безотговорност води до презумпция за невинност. Вина за поредната трагедия обаче има и тя е не само на чиновниците и служителите, а в политически план - и на предишните 3-4 правителства, които са продали завода и не са упражнили следприватизационния контрол. Това са всички стари партии, защото те управляваха през последните четири-пет мандата.
Коалицията прекратява предизборната си кампания, защото след трагедията, тя вече няма смисъл. Тази трагедия придава вече друг цвят на политиката в България.

Заводът не е създаден да обезврежда боеприпаси, а само да помага за направата на взривове за каменоломни. Но за да си увеличи печалбата, собственикът е започнал да утилизира мини. Това каза ген. Люцкан Люцканов. Според него най-вероятната причина за вчерашния инцидент е била неправилно обезвреждане. По всяка вероятност част от детайлите в обезврежданите в завода снаряди са били корозирали и за да бъдат извадени от тях, работниците, които не са били наясно какво точно правят, са ги почуквали, което е задействало взривател.

Другият проблем, според Люцканов, е ниската квалификация на хората, които са работили в завода. "Това не е цех за консерви, там всяка една малка грешка, води до подобни последствия. Да не говорим, че няма инструкция как да действа служителят как се утилизират боеприпасите", констатира ген. Люцканов. Според него отговорните за това служби са постъпили безотговорно като само са им направили протоколите, а не са принудили собственика да отстрани нарушенията. "Държавата е абдикирала", констатира генералът.

Всичко е въпрос на контрол, коментира Николай Радулов. Той призова веднага да бъде отстранен от поста главния секретар на МВР. В сегашния закон за МВР този човек е натоварен с още по-големи отговорности когато става въпрос за общоопасни средства, защото се предполага, че той е специалистът, а не министърът, който е едно политическо лице, но последните няколко инцидента – и този, и в Лясковец, са показали, че той не може да работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4026 |01.10.2014 Р. Гечев: Държавата е длъжна да помага на хора в неравностойно положение, които работят . 0| 4491 |29.09.2014 Кр. Янков: Държавата е длъжна да създаде условия за БДЖ . 1| 3556 |24.09.2014 Я. Стоилов: Обидно е в държавата ни да шестват сезонни политически образувания, корпоративен и купен вот . 2| 3543 |21.09.2014 Миков: България трябва да върне славата си на голям производител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads