Реклама / Ads
104| 20856 |07.10.2014 ИНТЕРВЮ

А. Тодоров: Извънредните парламентарни избори са след няколко месеца

.
Антон Тодоров
Скоро ще приключа с мръсната българска приказка и ще избера свободата, казва за Фрогнюз политологът.
 
интервю на Ана Кочева

- Какъв е генералният извод от изборите - "надежда всяка тука оставете" или "вижда се светлина в тунела"?

 

- Мисля, че изводът е в доста по-поносими характеристики. Есхатологичността, очакването на чудо или на катастрофа ще остане безплодно очакване, колкото и да има фрагментарни доказателства за едното или другото вероятностно развитие на страната след тези избори. Аз си мисля, че това са едни обикновени парламентарни избори /не споделям казаното от Плевнелиев, че те ще определят развитието на страната за десетилетия напред/, с характерен за българските способности резултата, т.е. слаб резултат. Единственото, което ме радва е увеличеният брой негласували.

 

– Което е показател за...?

 

– Това показва, че сред все повече българи се събужда рациото, а емоциите, а оттук и възможностите да бъдат лъгани до откат намаляват. Но не са изчезнали. Един съвет към драгите сънародници – на извънредните парламентарни избори, които ще се случат няколко месеца, следвайте формулировката на мъдрите китайци, които за ситуации като нашата са казали: „Не пускай сърцето си само, изпрати разума и волята да го съпровождат“.

 

 – Има ли печеливш ход победителят в изборите (колкото и пирова да е победата) и какъв би могъл да е той?

– Печеливщият ход на победителите в лицето на ГЕРБ и техния лидер е един – да следва това, което проповядва. А Мачо мен /Борисов/ проповядваше, че ако не вземе поне 110 депутати, той просто няма да приеме мандата за съставяне на правителство. Апропо, последователността е много трудна за следване линия на поведение сред българските политици. А за Борисов е просто невъзможна. Трети ден слушам изявленията на един или друг кандидат за слава и се удивявам как е възможно някой да гласува за тази срамна и отблъскваща колекция от счупени грънци, която се изметна като чамова дъска веднага след изборите. Не ми се иска да влизам в подробности, които пазя за себе си – така или иначе глупавата част от това племе няма да разбере нищо.

 

– Не е ли малко крайно?

 

– Ще бъде като китайски за тях – защо да полагаме изобщо усилия за това, простете за израза, „дупе и гащи“, лика прилика, каквито са си българите и избраните от тях политически представители. Да си ги носят на гръб – аз мисля, че скоро ще приключа с мръсната българска приказка и ще избера свободата. След няколко месеца падат визите за Канада, САЩ ни зове, а и от известно време мисля, че трябва да осъществя една от големите си мечти – да завърша история във Велика Британия. Както казва един от героите в  култовия роман на Сергей Давлатов, „Чужденката“: „Напускам това място и го отнасям като прах върху подметките на обувките си“. Не вярвам в прераждането и възможността от по-добър римейк за живота ни. Трябва да живеем тук и сега, а тук и сега в България е най-отвратителното място и хора, които не можеш да си доставиш дори, ако специално се съсредоточиш да ги избираш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 12273 |24.07.2014 Антон Тодоров: Ще повярвам на политика, който се откаже да яде печени прасета . 22| 18849 |16.04.2013 А. Тодоров: Вместо да проклинаме тъмнината, по–добре е да запалим свещ . 34| 22097 |29.03.2012 Антоний Тодоров: Социалистите и ГЕРБ пазят Сокола, за да търсят помощта му догодина . 5| 7544 |21.06.2010 И. Тодоров: Хората са гладни да изказват лично мнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads