Реклама / Ads
125| 7932 |10.10.2014 НОВИНИ

Шаренкова пред Фрог: Оставка на Плевнелиев за езика му към Русия

.
Светлана Шаренкова
Поведението на държавния глава по отношение на Русия е изключително безотговорно и несериозно. Да се говори така за една велика сила, която е сред световните фактори, които определят бъдещето на света, е смехотворно. Дори ЕС и САЩ не си позволяват подобен тип обвинения, коментира пред Фрог нюз председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Плевнелиев твърди, че Русия е една агресивна държава, че Путин е държавник, който живее в 19-ти век. Подобен език е неприемлив в 21-ви век, това е езикът на блоковото мислене и на Студената война. От тази гледна точка президентът ни вкарва в една вътрешна нестабилност, тъй като ще започнем да се обясняваме кой го подкрепя и кой не. Мисля, че много хора ще му искат оставката и ще започне процедура по импийчмънт. Това е вредно за България във външнополитически план, тъй като има дългосрочни последствия.

 

Още няма конфликт между България и Русия, а размяна на реплики. Мисля, че е невъзможно да се стигне до конфликт. Плевнелиев не е човекът, който ще прекъсне вековни отношения между два народа, категорична е Шаренкова.

 

Плевнелиев е държавен глава, затова няма право да си позволява пристрастия, няма право да говори за свой колега президент по такъв обиден начин. Усилията на руския президент и дипломация в последните години спасиха региони и света от много въоръжени конфликти.

 

Санкциите срещу Русия бяха взети под много силен натиск на САЩ. Интересът на САЩ е да бъде притискана Русия, да няма диалог между ЕС и Русия. България трябваше да има свой глас в ЕС, тъй като ние сме единствената славянска и православна държава в общността. Логично би било да отстояваме по-различна позиция, така че да омекотим общото решение на ЕК и пробивът, който се случва в момента. Виктор Орбан в Унгария, чехите, словаците, финландците казаха, че ще започнат да отменят санкциите срещу Русия.  

 

Репликите между вицепрезидента Рогозин и Външно не бяха на ниво. Но да обърна внимание, че Рогозин се изказа след като излязоха безумните и смехотворни твърдения на Плевнелиев в германската преса. Всички знаят, че ние сме суверенна държава, че ние сме членка на ЕС, това напомняне говори за слабост, смята Шаренкова.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5071 |10.10.2014 М. Радева за Фрог: ДПС стана символ на недъзите на прехода . 0| 4910 |09.10.2014 Линейка предизвика верижна катастрофа, двама са пострадали . 38| 5047 |09.10.2014 Бареков: Ако вляза в българското НС, най-вероятно ще бъда председател . 16| 7041 |09.10.2014 Доц. Кръстева за Фрог: ‘Нарцисизъм на малките различия’ ще гледаме в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads